Groen wil nultolerantie alcohol voor automobilisten, maar niet voor fietsers

Verbeter de wereld maar niet jezelf.

Het zou de nieuwe slogan van Groen kunnen zijn voor de nieuwe verkiezingen.

“Dodelijke ongevallen waar alcohol in het spel is, gebeuren alleen met gemotoriseerde voertuigen. De fietser met een glaasje op is niet het probleem”, zegt Kamerlid Kim Buyst(Groen) vanuit de stille Kempen. In oktober diende haar partij een wetsvoorstel in voor nultolerantie in het verkeer. Groen wil daar voor de fietsers een uitzondering aan toevoegen, die mogen wél nog 0,5 promille in het bloed hebben.

Het lijkt een beetje op het boek ‘Animal Farm’ van Orwell waar de varkens die de macht namen in de boerderij van de mensen het manifest “alle dieren zijn gelijk” ongemerkt lieten aanpassen tot “alle dieren zijn gelijk, maar sommige dieren zijn gelijker dan de anderen.”

In november kwam de Kortrijkse burgemeester Van Quickenborne (Open Vld) met een olijke draai voor het probleem van dronken fietsers. Van Quickenborne wil dat fietsers die dronken blazen – maar geen tekenen van dronkenschap vertonen – niet gestraft worden.

Vandaag gaan de heren en dames politici erover discussiëren in de kamercommissie mobiliteit. Bij sp.a. vindt men alvast dat controles op fieters geen prioriteit moeten hebben.

Ondertussen ontstaat er – in de steden – een soort van clan-vorming. Je hoort of bij de auto-clan of bij de fiets-clan. De tolerantie naar mekaar is laag. Wie bij valavond met de auto in stad Antwerpen rijdt, moet zes ogen hebben om geen fietser omver te rijden. Het lijkt erop dat in t‘stad  fietsers de dwang voelen om te tonen dat zij het grote gelijk hebben  en elke verkeersregel aan hun fietslaars lappen: laveren tussen het verkeer, zonder licht rijden, onaangekondigd over tramsporen springen, het moet allemaal kunnen. Mogen daar een paar glaasjes bij?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More