Groen vindt het een raadsel waarom een inburgeringstraject betalend moet zijn

“Alle nieuwkomers zouden zo snel mogelijk moeten kunnen integreren.”

Groen heeft bedenkingen bij het plan van Vlaams minister van Inburgering Bart Somers die het inburgeringstraject wil hervormen. Als het aan Somers ligt, zal het inburgeringstraject voor ‘nieuwe Vlamingen’ niet langer gratis zijn. Elke inburgeraar zal aangemeld worden bij de VDAB en iedereen die een inburgeringsattest wil behalen, zal ook moeten slagen voor een burgerschapstest. De begeleiding wordt minder vrijblijvend en zal op maat worden aangeboden.

Voor Groen staat daardoor de deur naar ons land daardoor niet wijd genoeg open. Vlaams parlementslid An Moerenhout (Groen) heeft cijfers opgevraagd bij Somers waaruit blijkt dat bijna 80 procent van de nieuwkomers niet verplicht is om een traject te volgen. In 2019 waren meer dan 43.000 van de 52.339 nieuwkomers niet verplicht een traject te volgen, lezen we in ‘Het Laatste Nieuws’. Het gaat dan vooral om burgers uit andere EU-lidstaten voor wie de inburgeringsplicht niet geldt.

De groenen vinden het jammer dat Somers alleen personen die zijn ingeschreven in het vreemdelingen- of bevolkingsregister toegang wil geven tot de inburgeringscursus. Zij begrijpen niet waarom de minister waardevolle tijd wil laten verloren gaan om deze mensen te laten integreren. “Alle nieuwkomers zouden zo snel mogelijk moeten kunnen integreren.”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More