Groen ondersteunt verboden betoging in Brussel

Een niet-toegelaten betoging tegen de ‘racistische klassenjustitie’ leidt tot de arrestatie van een honderdtal manifestanten.

“Ik ben weer een vrij man! De burgemeester vroeg mijn vrijlating. De blik in hun ogen..” aan het woord is Yassine Boubout. Vorige week was hij nog te gast in ‘De Zevende Dag’ waar hij mocht komen uiteenzetten hoe hij de spanningen tussen jongeren en politie wil oplossen. Met een opmerking als bovenstaande op Instagram, doe je dat naar onze bescheiden mening niet.

Volgens Boubout is er een structureel probleem bij de politie en zit er bovendien een en ander scheef bij het gerecht. Om dat idee kracht bij te zetten, diende een aantal ‘geëngageerde jongeren’ een aanvraag in om zondagnamiddag in Brussel een statische manifestatie te houden ‘tegen politiegeweld’. De betoging werd verboden, maar dat belette een honderdtal activisten – waaronder de grote verzoener Boubout – niet de straat op te trekken ‘tegen de de racistische klassenjustitie’. Een grote politiemacht liet de jongeren een halfuur begaan, maar zette nadien de zware middelen in en pakte een honderdtal manifestanten op.

Boubout begrijpt het niet. “Je werkt elke dag voor een betere politie. Je werkt verbindend. Je gaat in dialoog. Je probeert een jongere weg te halen van de politie maar opeens krijg je letterlijk de volle laag pepperspray op je”, schrijft hij op Twitter.

Op Twitter kon je zelfs de hele arrestatie van grote held Boubout volgen. Hij vertelt er ‘live’ zijn ervaringen en roept er op om actie te ondernemen. “Ik word meegenomen naar Etterbeek, de Kazernes’ wil je me helpen? Bel naar de kazernes en vraag naar mij.”

Een oproep die de Leuvense schepen voor Groen, Lies Corneille volgaarne beantwoordde: Erg verontrustend dat @Bouboutyassine zonet is gearresteerd. Hij ijvert al heel lang voor meer dialoog tussen jongeren en de politie, en is net de persoon die vaak de gemoederen weet te bedaren… Dit geweld moet stoppen. Check zijn tweets en IG. Hou moed, Yassine”, schrijft zij.

Of het klopt wat Boubout beweert dat burgemeester Philippe Close (PS) belde met de vraag om hem vrij te laten, is niet duidelijk. Bij de agenten op het terrein was men daar alvast niet over te spreken.

Je kan je de vraag stellen wat Lies Corneille en Imade Annouri met verontrustend bedoelen? Dat manifestanten van een verboden betoging worden opgepakt, of dat een schepen en een volksvertegenwoordiger oproepen om de Belgische wetten niet te respecteren?

Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More