Goedkoop middel tegen malaria, wondervaccin tegen corona?

Kan een vergeten medicijn de wereld redden van een pandemie?

Viroloog Marc Van Ranst las in Chinese verslagen dat men in ziekenhuizen in Pekin chloroquine toediende aan patiënten die besmet zijn met corona-virus. Chloroquine is een medicijn tegen malaria dat bij ons in 2016 uit de handel is gehaald omdat er betere alternatieven tegen malaria zijn.

Tijdens de SARS-epidemie van 2003 ontdekte Van Ranst en een team virologen van KU Leuven dat het middel werkte tegen SARS-virussen, maar het kon toen niet worden uitgeprobeerd op patiënten. Men zag toen dat het malaria-middel een antivirale impact had op SARS.

Vermits het corona-virus van de SARS-familie is, gingen de wetenschappers in China het uitproberen op het nieuwe type covid-19. “De resultaten toonden aan dat na een week de koorts zakte”, zegt professor Van Ranst in Het Nieuwsblad. “Ook de longfunctie van de patiënten verbeterde, zo bleek op röntgenfoto’s. En ze waren ook sneller weer virusvrij en genezen.”

Of het de definitieve doorbraak is in de zoektocht naar een vaccin tegen het Chinese longvirus, zullen grootschalige tests moeten uitmaken. Cholorquine kan alleszins zonder probleem op grote schaal worden aangemaakt en is goedkoop ( voor 12 euro heb je honderd pillen)

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More