God gaat naar Irak, maar daar hebben ze al een god

Omstreden pausbezoek aan Irak.

‘Het volk in Irak wacht op ons’, laat het Vaticaan in een verklaring weten. ‘We kunnen ze niet nog een keer teleurstellen’. En dus heeft de paus een reisje naar Irak gepland. Maar is dat wel veilig?

Het is alvast een riskante onderneming. In Irak is de afgelopen jaren hard gevochten tegen terreurbeweging Islamitische Staat. Het Kalifaat is verslagen, maar er worden nog altijd aanslagen gepleegd en de dreiging van IS bestaat nog altijd. Bovendien zit Irak midden in een derde corona-golf.

Toch zal de paus zondag in een voetbalstadion in Erbil, de hoofdstad van de Koerdische regio, bidden en zingen met maar liefst 10.000 gelovigen. Het Vaticaan kon niet langer wachten. De voorganger van paus Franciscus, paus Johannes Paulus II, besloot in 1999 Irak, de geboorteplaats van Abraham, te bezoeken. Maar daar stak ene Saddam Hoessein toen een stokje voor.

Irak is de thuisbasis van Abraham, de koningen van Babylon en de verwoeste stad Ninevé. Bijbelser kan haast niet. En dus wil Fransicus koste wat kost met eigen ogen gaan aanschouwen waar Abraham zijn mosterd haalde. Of die andere god daar in het land daar zo gelukkig mee is, valt af te wachten.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More