“Geweld is een essentieel onderdeel van politiewerk”

Verdediging van agent die terechtstaat voor de dood van George Floyd, speelt het hard.

We kunnen ons aan nieuwe rellen verwachten, want het proces tegen de agent – Derek Chauvin – die George Floyd onder zijn knie hield, is begonnen. Beide partijen – zowel de openbare aanklager, als de verdediging – spelen het hard. Het is meer dan zomaar een proces van agent die een arrestant te hard aanpakte. Het hele politieapparaat én het blanke ras staat terecht. De dood van Floyd, een zwarte man, tijdens een hardhandige arrestatie door een blanke politieagent, leidde wereldwijd tot protesten tegen racisme en politiegeweld. Op de eerste dag van het proces werd die kaart nog niet getrokken, maar het is zonneklaar dat dat de essentie van deze zaak is.

Het proces startte met het betoog van de openbare aanklager die het publiek erop wees dat agenten bij hun indiensttreding zweren dat ze nooit onnodig of buitensporig geweld zullen gebruiken, iets wat Chauvin volgens hem wél deed toen hij “Floyd verpletterde tot het leven uit hem was geperst”.

De verdediging van Chauvin beweert dan weer dat George Floyd – in tegenstelling tot de officiële doodsoorzaak – aan een overdosis drugs overleden zou zijn. Bovendien zo stellen zij – ondanks het feit dat de video van de arrestatie van Floyd schokkend is – voerde agent Chauvin “exact” uit waarvoor hij tijdens zijn 19 jaar lange carrière getraind was. “Het gebruik van geweld is niet aantrekkelijk, maar is een essentieel onderdeel van politiewerk”, aldus advocaat Eric Nelson.

Een uitspraak die buiten de muren van de rechtszaal de gemoederen verhitte. Het proces vindt plaats in een sterk beveiligde rechtszaal, met onder meer troepen van de Nationale Garde present. Op de eerste procesdag voerden betogers actie in de buurt.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More