Gewaagd plan om Nederland (vanaf 1 maart) weer open te gooien

“Er is een plan waarmee Nederland open kan.”

Het rommelt in Nederland. Niet zo heel lang geleden, keken wij Vlamingen met afgunst naar onze Noorderburen, daar waar de cijfers keurig onder controle bleven, shoppen kon en een afspraak bij de kapper geen probleem was. Maar dan keerden de kansen. Ons land werd de beste van de klas, Nederland ging aan de noodrem hangen. Winkels dicht, avondklok, jongeren trokken een spoor van vernieling door Nederlandse steden. Gisteren besliste een rechter dat de avondklok moest worden opgeheven. Corona werd herleidt tot een juridische kwestie.

En dan komen komt een “groep prominenten” met een controversiële campagne: “Er is een plan waarmee Nederland weer open kan.” ‘Herstel-NL’, een platform waar ondernemers, economen, artsen en anderen zich verenigen, wil de Nederlandse aanpak van de coronacrisis veranderd zien en komt met een concreet plan. Zij willen de samenleving snel weer openen en dat al vanaf 1 maart.

Concreet zouden er zogenaamde ‘veilige zones’ moeten worden gecreëerd om de kwetsbaren te beschermen in de maatschappij. Die zones kunnen plekken zijn, maar ook tijdstippen. “Buiten de zones is alles weer mogelijk,” aldus het plan. “Einde avondklok, einde lockdown, winkels, horeca, onderwijs en cultuur open. Wie kwetsbaar is en niet van thuis uit kan werken, moet tijdelijk in ‘ziektewet’.“

Op hun website post ‘Herstel-NL’ het hoe en waarom van hun initiatief. “Het is nodig om nu in actie te komen omdat de schade van de coronacrisis enorm is, dagelijks groeit en zeer ongelijk is verdeeld. Faillissementen, leerachterstanden, uitgestelde zorg, depressie, werkloosheid. De schade van de maatregelen is groter dan de schade die we voorkomen. Nooit eerder offerden zo velen zo veel op voor zo weinig. Het beperken van vrijheden en grondrechten van grote delen van de bevolking, zonder daar goed met elkaar over te praten, zien wij als onmenselijk en niet goed voor de rechtsstaat. Alles wat voor mensen belangrijk is in het leven moet een rol spelen bij besluiten over de aanpak van corona. Dit gebeurt nu naar onze mening te weinig”, aldus Herstel-NL.

Het haar van elke wetenschapper komt meteen rechtop te staan en de kritiek op het plan barst medogenloos los. De bedenkers van het plan worden onmiddelijk weggezet als dromers die komen aandraven met een onuitvoerbare illusie.

Misschien is het een tikkeltje gewaagd, maar misschien ook niet. Misschien hebben we na een jaar van braaf luisteren naar statistieken nood aan mensen die tegen haren van de wetenschap in durven strijken. Misschien is de tijd rijp om een keer buiten de doos te denken. Of ten minste om het debat met andersdenkenden aan te gaan.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More