Gestolen informatie van EMA over Pfizer nadien vervalst door daders

In een nieuwe mededeling (de vijfde al) door het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA over de cyberaanval wordt gesteld dat de ondertussen online gezette informatie met betrekking tot de evaluatieprocessen voor COVID-19-vaccins vervalst werd vóór de publicatie door diegenen die de aanval hebben verricht of nadien toegang hadden tot die documenten of vertrouwelijke e-mails.

De gestolen en on line gezette documenten omvatten interne en/of vertrouwelijke e-mailcorrespondentie uit november, met betrekking tot evaluatieprocessen voor COVID-19-vaccins. Een deel van de correspondentie is dus volgens de mededeling van het EMA vóór publicatie door de daders gemanipuleerd op een manier die het vertrouwen in vaccins zou kunnen ondermijnen.

De informatie van EMA is niet te controleren. Daarvoor zouden de oorspronkelijke interne en vertrouwelijke e-mails naast de vervalste berichten gelegd moeten worden. De kans dat EMA dit toelaat, is klein gezien de inhoud van de berichten.

Het is officieel niet bekend waar ze staan, of de documenten te koop worden aangeboden en wat er precies in de documenten te zien is. “De autoriteiten nemen de noodzakelijke stappen,” zo liet de in Amsterdam gevestigde organisatie eerder al weten.

De cyberaanval vond plaats begin december. Het is officieel niet bekend wie achter de aanval zat en wat precies het motief was. De aanvallers waren volgens het EMA uit op gegevens over geneesmiddelen en vaccins tegen het coronavirus. Zo konden ze documenten van farmaceut Pfizer over de tests van het coronavaccin inzien.

Het EMA beoordeelt geneesmiddelen en vaccins voordat ze in de Europese Unie op de markt mogen worden gebracht. Het heeft inmiddels positieve voorwaardelijke beoordelingen gegeven over het coronavaccin van Pfizer/BioNTech en over het vaccin van Moderna. De Europese Commissie nam dat oordeel over en liet de vaccins toe. Het EMA kijkt momenteel naar een aanvraag voor een derde vaccin, een zogeheten vectorvaccin van AstraZeneca.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More