Gesjoemel met EU-subsidies voor landbouwpromotie: 15 miljoen euro weg

26

Acht verdachten worden vervolgd voor fraude met 15 miljoen euro aan EU-subsidies.

Een kaascampagne met een geurtje. Dat zou de ironische samenvatting kunnen zijn van het onderzoek dat door het Brusselse gerecht samen met de Europese anti-fraudedienst Olaf wordt gevoerd naar fraude met Europese subsidies.

‘U Cheese Please!’ Met deze knaller van een slagzin zou men Russen verleiden om Europese kazen te kopen. Geitenkaas uit Cyprus en streekproducten uit Bulgarije. Een grootse campagne.

Meteen bleek echter het geld naar de bankrekening van een Griekse man te gaan in de plaats van naar het promoten van landbouwproducten. Van de eerste schijf van 1,3 miljoen euro belandde 1,2 miljoen op een privérekening. Wat overbleef was voor een banale website, een paar folders en enkele standjes op voedingsbeurzen in Moskou en Kiev.

Alles werd toegedekt door een constructie van valse facturen voor diensten die niet of nauwelijks werden uitgevoerd. De organisator van de megacampagne was een Belgisch bedrijf, Agropromotion,  dat een kantoor had in Brussel. Een Griekse vrouw stond aan het hoofd.

Ze waren zo schaamteloos in het niet nakomen van hun beloftes dat ze soms ronduit lachwekkende mini-acties opzetten: een man verkleed als kip die wat folders uitdeelde. Einde verhaal, klaar.

Het Brusselse bedrijf had nauwelijks personeel, maar slaagde er in nog negen andere Campagnes voor Europese landbouwproducten binnen te halen. Volgens de facturen promootten ze onze Landbouw van Amerika over Australië tot aan de Arabische Emiraten.

De verdachten konden dit uiteraard niet alleen en hadden een ingenieus systeem opgezet van leningen en het omkopen van plaatselijke autoriteiten.

Met het omkopen van een Europees ambtenaar in Brussel liep het mis. In hun hoogmoed hadden zij in het geheim foto’s genomen van de overdracht om de ambtenaar in hun greep te houden. Niet echt slim, want het gerecht vond de foto.

In totaal zou er voor meer dan 15 miljoen euro zijn gefraudeerd. Het geld ging naar vastgoed in ons land, maar ook naar belastingparadijzen of geheime bankrekeningen in Oekraïne.

Acht personen worden nu door het Brusselse parket vervolgd voor valsheid in geschrifte, omkoping, witwassen van geld en het vormen van een criminele organisatie.

Lach eens: Cheese !

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur