GEMS wil strengere controle op telewerken

“Experten adviseren op basis van theoretische veronderstellingen.”

Het advies van de GEMS om bedrijven harder aan te pakken, lijkt eerder politiek geïnspireerd dan wetenschappelijk onderbouwd. Het adviesorgaan komt met cijfers over controles van telewerken om haar advies te motiveren. “Tussen 28 oktober 2020 en 28 januari 2021 zijn er 3.075 controles geweest bij bedrijven. 12 procent van de werkgevers was niet in orde. Er waren bij die bedrijven dus werknemers op de werkvloer die daar helemaal niet mochten zijn. Tussen 21 december en 28 januari zijn 1.581 bedrijven gecontroleerd, waarvan maar liefst 20 procent de maatregelen rond thuiswerk niet respecteerde. En ook bij bij zogenaamde flitscontroles werden tussen 5 januari en 28 januari veel inbreuken vastgesteld. 16,3 procent van de gecontroleerde bedrijven haalde illegaal werknemers naar de werkvloer.”

En dus adviseren de experten het Overlegcomité om bijkomende maatregelen te nemen, omdat telewerk onvoldoende geïmplementeerd is. Daarmee overschrijdt de GEMS wel de grenzen van haar bevoegdheid. Waar is de vaststelling – de bewezen conclusie – dat er een direct verband is tussen de overtredingen op telewerk en een verhoging van het aantal besmettingen? Is het niet meer dan een theoretische veronderstelling?

Met dit advies bevestigt de GEMS nog maar eens de studie waarover we vrijdag berichtten, die stelt dat alle genomen coronamaatregelen – op één na – op onvoldoende sterke funderingen zijn gebouwd.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More