Gemaskerde Mathilde op herdenking aanslagen 22 maart 2016

Koning Filip en koningin Mathilde woonden vandaag de herdenking bij van de aanslagen van 5 jaar geleden. Mathilde was onherkenbaar. 

Volgens sommigen zou er beter werk gemaakt worden van de vergoeding van de slachtoffers van die aanslagen. Velen onder hen hebben nog steeds geen volledige compensatie gekregen.

Op 22 maart 2016 werden diverse aanslagen in en rond Brussel gepleegd waarbij in totaal 35 mensen om het leven kwamen. Het federaal parket sprak op 23 maart 2016 van 31 dodelijke slachtoffers en 270 gewonden van verschillende nationaliteiten. Op 29 maart werd het aantal dodelijke slachtoffers op 32 gebracht, van wie 17 Belgen en 15 buitenlanders. Inclusief drie omgekomen daders komt het totaal aantal doden op 35. Het totaal aantal gewonden bedraagt ongeveer 340 personen.

De daders waren teruggekeerde Syriëstrijders, gelieerd aan terreurgroep IS, dat de verantwoordelijkheid voor de aanslagen dezelfde dag nog opeiste. Het betrof dezelfde cel die ook verantwoordelijk was voor de aanslagen in Parijs van november 2015. Naast de drie omgekomen terroristen was er een vierde (Mohamed Abrini), die de luchthaven levend ontvluchtte, en een vijfde, die hielp bij de voorbereidingen.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More