Gelukkig is er de Braziliaanse variant

Daar is alweer het beeld van de apocalyps.

Er zijn enkele besmettingen van de Braziliaanse variant vastgesteld in ons land en meteen wordt ons (alweer) de ondergang van onze beschaving voorspeld. Alle beschikbare gegevens klinken in de voorwaardelijke wijs, maar de conclusies als vaststaande feiten. De VRT heeft al van vorige week een ploeg in Brazilië en stuurt van daaruit beelden van kerkhoven, aftandse ziekenhuizen, huilende families en onheilspellende verhalen van huilende priesters. Die kiekjes ogen nu bijzonder mooi bij de ontdekking van vijf gevallen van de Braziliaanse variant.

De Braziliaanse variant P.1 baart zorgen omdat hij besmettelijker zou zijn en in het slechtste geval ongevoelig voor de opgebouwde immuniteit, er zouden al meer dan vijf besmette personen zijn in ons land, de bestaande vaccins zouden misschien geen vat hebben op de nieuwe variant. Meer dan voldoende veronderstellingen om Piet Maes, viroloog van het Rega Insituut, de volgende conclusie te laten trekken: “Als je al eens ziek bent geweest met een andere variant, is de kans groot dat je opnieuw ziek zal worden door deze variant.” Volgens onze bescheiden mening hoort deze bewering thuis in de categorie Fake News. Je zal weer ziek worden, omdat je al eens ziek bent geweest?

Wat kunnen we met de informatie over de Braziliaanse variant? Gaan we de bus van 7u10 niet meer nemen om te gaan werken? Gaan we de kappers weer sluiten, en de winkels en de scholen? Moeten we de bevolking inlichten dat er een virus is in het land en dat we waakzaam moeten zijn? Of is dat al gebeurd? Hoe komt het dat de cijfers nu dalen ondanks de apocalyptische verhalen weken geleden over de Britse en de Zuid-Afrikaanse variant? Waarom gingen we de scholen plots massaal testen? Waarom sloot Edegem 5.000 mensen in hun eigen huis op omdat er een handvol besmettingen waren met het Britse monstervirus? Waarom testen we de scholen nu weer minder? Wat als over twee weken blijkt dat na het heropenen van de kappers de cijfers niet zijn gestegen? Heel veel vragen waar we geen antwoord op krijgen. Baseren wetenschappers zich op feiten, of op veronderstellingen?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More