Gele Hesjes spelen met vuur

45

De gele hesjes zijn terug.

In Frankijk waren er op verschillende plaatsen weer betogingen van de gele hesjes. Het ‘vurigst’ ging het er aan toe in het Zuid-Franse Montpelier, waar op verschillende plaatsen brand werd gesticht. In een winkelstraat in het hart van de stad ging een politiewagen in vlammen op. Meerdere winkeleliers zagen de ruiten sneuvelen.

Ook in andere Franse steden kwam het tot onlusten tussen de gele hesjes en de politie. In Rouen kregen de hesjes steun van de vakbond CGT. Dat lijkt een detail, maar het wijst er op dat de ‘gele hesjes-berweging’, wat eigenlijk geen structurele organisatie is, in de toekomst wellicht zal gesteund worden door vakbonden en andere organisaties.

Het gele hesje is het symbool van de misnoegde ‘onbekende’ mens. De protestbeweging begon in 2018 online in Frankrijk en was in eerste instantie een protest tegen de te hoge brandstofprijzen. Ondertussen is het gele hesje een internationaal symbool geworden van een aanklacht tegen de kloof tussen burger en regering, meer zelfs tot een symbool voor ‘de arbeider’.

Het hesje zelf is goedkoop en iedereen heeft er verplicht één in de auto liggen. Online lanceert iemand een oproep tot protest, de rest volgt vanzelf: ‘ Je trekt een hesje aan, en je bent een van ‘hen’.

Het belooft een hete winter te worden.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur