Gekibbel tussen wetenschappers is een chronisch onderschat probleem

Meten is weten, maar heel veel weten we nog altijd niet.

Komt er een derde golf? Is er al een derde golf? Zijn scholen dan toch de motor? Veel vragen, heel veel data, weinig antwoorden. Volgens de meest recente dagcijfers waarvoor data beschikbaar zijn, werden er op zondag 3 januari 810 besmettingen vastgesteld. Op zaterdag 2 januari ging het om 1.111 besmettingen, op vrijdag 1 januari om 471 en op donderdag 31 december om 1.717. Dan zitten we dus soms onder de drempel van 800 besmettingen per dag die nodig zijn om te versoepelen? Ja en nee. Het is het gemiddeld aantal bevestigde besmettingen dat telt en dat staat nog altijd op 1.620, 4 nieuwe besmettingen. Een daling met 10 procent.

“Een exponentiële groei moet in het begin al afgeremd worden. Ik vrees dat we weer wat te laat zijn”, zegt Dirk Devroey, professor Huisartsgeneeskunde en decaan van de Faculteit Geneeskunde en Farmacie aan de Vrije Universiteit Brussel.

“Ben ik er zeker van dat er een derde golf komt? Nee. Maar de tekenen aan de wand zijn ongunstig”, aldus microbioloog en immunoloog Hans-Willem Snoeck (Columbia University New York).

In het aarzelen van de curve lezen wetenschappers een apocalyptische toekomst. Over de oorzaken daarvan zijn ze het oneens. Biostatistucus Geert Molenberghs ziet het gevaar bij de terugkerende reizigers en niet bij de scholen. Hans-Willem Snoeck ziet dat anders. “Terugkerende reizigers hebben een lineair effect, het effect van andere maatregelen is exponentieel.” Hij noemt het heropenen van de scholen “een chronisch onderschat probleem” .

Misschien is het openlijk gekibbel tussen wetenschappers ook een chronisch onderschat probleem.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More