Gekibbel over vaccinprivileges ontmaskert wereldvreemd beleid

“Gaat de horeca pas in september weer open?”

Coronacommissaris Pedro Facon – die nog maar net terug is van zijn burn-out – en Frank Vandenbroucke zijn nooit grote tooghangers geweest. De kans dat ze in de toekomst met z’n tweeën een pint zullen staan drinken, is klein, al was het het maar omdat ze er samen voor zorgen dat je nergens een pint kàn gaan drinken. De beide heren zijn een strijd begonnen om een vaccinpas erdoor te duwen. Met zoveel woorden willen ze het niet gezegd hebben– naar verluidt huiveren ze op het kabinet-Vandenbroucke van het woord ‘vaccinprivilege’ – maar het komt er wel op neer. Nu, wij griezelen ook van het woord privilege, maar wellicht om een andere reden. Sinds wanneer noemen we onze vrijheid, een privilege ?

Nu goed, Vandenbroucke heeft de mosterd in Amerika gehaald. In een publicatie van het Amerikaanse centrum voor ziektecontrole suggereren ze om gevaccineerden met elkaar te laten afspreken, zelfs binnenshuis én zonder mondmasker. En ook contact met niet-gevaccineerden uit één huishouden zou tot de mogelijkheden moeten behoren. En dus bestelde Vandenbroucke ‘een mening’ bij zijn corona-experten. Voor de gelegenheid worden er zelfs extra experten voor aangetrokken: juristen en ethici. Doch de echte experten zitten niet mee aan tafel: de ‘gewone’ mens die zijn/haar boterham probeert te verdienen in een emotioneel geplunderd landschap, waar de politie toekijkt hoeveel pizza’s je besteld.

De kritiek op het initiatief barstte meteen los, zelfs binnen de eigen club van Vivaldisten. De partijvoorzitters van Open Vld, CD&V en Groen willen van geen vaccinprivilege weten. Voorlopig althans.

Vandenbroucke – die al in vijfde vooruit-versnelling zat – schakelde meteen terug naar ‘achteruit’ en liet weten dat hij hierbij niet aan de cafés dacht maar aan woonzorgcentra en 65-plussers met kleinkinderen. Zou Frank echt geloven dat die zich al die tijd allemaal aan de bubbelregels hebben gehouden?

Ook über-theoreticus, Pedro Facon, snapt de reactie van de gewone mensen niet. Pedro slaagt er maar niet om te begrijpen waarom er zo negatief gereageerd wordt op het initiatief. “De vaccinatiecampagne kan tot september duren, maar in tussentijd zal al een heel grote groep mensen gevaccineerd zijn. Wat doen we voor hen? We kunnen dit debat gewoonweg niet ontlopen”, zegt hij in ‘Het Nieuwsblad’.

Ogenschijnlijk zegt hij hiermee niet veel, maar als je deze uitspraak koppelt aan Vandenbrouckes uitspraak over de cafés, gaat de horeca dan pas in september weer open?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More