Gekibbel over een tickethokje bij de Grotten van Han

Hoe ‘Belgisch’ kan het zijn!

In het dorp Han (sur Lesse) is er eigenlijk geen ene bal te beleven. Doch, het Waalse boerengat profiteert van de ticketverkoop voor de wereldberoemde ‘Grotten van Han’. Die liggen vier kilometer verderop, maar de historische tram vertrekt in het dorp, net als de safaribus naar het wildpark. Want – oja – de ‘Grotten van Han’ zijn niet langer enkel en alleen een verzameling stalactieten en stalagmieten. Nee, het ‘Domein van de Grotten van Han’ biedt een indrukwekkende natuurbeleving aan. 250 hectare puur natuur met een 650-tal dieren in hun natuurlijke habitat. Onder hen de Europese Big 5: de bizon, de wolf, de bruine beer, de lynx en de veelvraat. Tussen haakjes, wat was alweer de tiet en wat de miet? (lees het antwoord onderaan).

Maar, de uitbater van ‘de grotten’ wil de tickets voortaan aan de grotten zelf verkopen, in plaats van in het dorp. Een ferme streep door de rekening van de handelaars die meesurfen op de golven toeristen die elk jaar aanspoelen in hun dorp.

“Han leeft van het toerisme”, zegt de vzw Sauvons Han in ‘Het Nieuwsblad’.. “De huidige ligging van de ticketverkoop en de opstapplaatsen voor trams en busjes in het centrum verzekeren een constante stroom van bezoekers, die ook willen genieten van de plaatselijke winkels en horeca. En die verdienen daar hun brood mee. Geen ticketverkoop, geen trams of busjes meer in het centrum, dan is Han ten dode opgeschreven.”

De uitbater van de grotten vindt het dan weer onlogisch dat de mensen nu te voet terug naar het centrum van Han moeten, om daar pas op het safaribusje naar het wildpark te kunnen stappen. “Tijd- en geldverlies.”

Compromis? De nv Domein van de Grotten van Han wil aan de andere kant van de dorpskern een groot parkeerterrein voor 490 auto’s aanleggen. Daar bovenop stellen ze voor om van het centrum van Han een verkeersluwe zone te maken met een maximale snelheid van 20 km/u. “Zo zal de stroom van bezoekers automatisch te voet door de dorpskern trekken”, aldus de nv.

Een heerlijk ‘Belgische’ situatie met een ‘Belgische’ oplossing: verleg het probleem, dan kan niemand tegen de oplossing zijn.

Antwoord op de mieten/tieten-vraag: een stalagmiet is een druipsteenkegel van calciet die vanaf de grond omhoog gegroeid is. Stalagmieten ontstaan uit het water dat afdruipt van kegels die van het dak van een grot naar beneden groeien, de zogenaamde stalactieten. De tiet hangt dus aan het plafond, de miet staat op de grond.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More