Inloggen

Log in of maak je account aan.

Wachtwoord vergeten? Registreren
Registreren
Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Registreren
Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

Gekakel in het Vlaams Parlement

Redactie - 10-06-2021

Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) draait de rollen om.

Een minister die zelf om een onderzoekscommissie vraagt, dat hadden ze in het Vlaams halfrond nooit gezien of gehoord. Iedereen werd door Demir droog gepakt, zowel oppositie als meerderheid. Normaal gezien controleert het parlement de regering en doet die laatste moeilijk wanneer het parlement voorstelt om een onderzoekscommissie op te richten. Woensdag was het omgekeerd.

Demir wil dat er eindelijk eens wordt onderzocht waarom een ernstige vervuiling in Zwijndrecht niet wordt aangepakt en de schuldige gestraft, terwijl die al van 2004 bekend is. Werken voor de Oosterweelverbinding bracht grond boven die zwaar vervuild is met PFOS die tot 2002 werd geproduceerd door het Amerikaanse bedrijf 3M. PFOS is een product dat zo goed als niet afbreekt, het verstoort de hormonen en verhoogt het risico op kanker. Logisch dat de buurt meer dan ongerust is, al 17 jaar lang.

“Ik stel vast dat nog altijd dezelfde vragen worden gesteld als in 2004. Er is in het verleden veel te weinig actie ondernomen. Ik wil me niet bemoeien met de werkzaamheden van het parlement, maar het zou niet slecht zijn mocht een onderzoekscommissie zich over het dossier buigen”, aldus Demir.

Demir moet naar verluidt bijna zijn ontploft toen de ongekroonde keizer van het ‘too little to late’, Wouter Beke (CD&V), zei dat hij pas vorige week op de hoogte was gebracht van de hele affaire. Na een heftige woordenwisseling tussen Demir en Beke - die hoorbaar was tot op de eerste banken van het halfrond - besloot Demir om zelf naar een onderzoekscommissie te vragen.

CD&V doet het abominabel slecht in de peilingen en kan een schandaaltje missen als kiespijn. De tjeven beschouwden de demarche van Demir dan ook als een regelrechte aanval op hun partij. Zij leverden namelijk de voorbije jaren een aantal bevoegde ministers in deze kwestie.

CD&V en Open VLD besloten om in te grijpen en gingen met twee voeten op de rem gaan staan toen de oppositiepartijen Vooruit en Groen een motie indienden om snel werk te maken van een onderzoekscommissie. Ook de eigen partij van Demir, N-VA, was not amused met het feit dat hun minister op eigen houtje de zaak het rollen bracht. Viceminister-president Ben Weyts was in de vorige Vlaamse regering bevoegd voor Oosterweel en wil ook niet dat het (letterlijk) stinkende potje zonder meer opengaat.

De oplossing was Belgisch. Of moeten we zeggen Vlaams? De meerderheidspartijen kochten tijd en kwamen overeen om voorlopig alleen maar hoorzittingen te houden in het parlement. Indien nodig kan er later nog altijd een onderzoekscommissie worden opgericht. Na verschillende schorsingen en overleg binnen de meerderheid werd de motie van de oppositie unaniem goedgekeurd. Alleen gekken veranderen niet van mening.

Volgende week wordt er in het Vlaams Parlement echt over gestemd.

Wouter beke Zwijndrecht Oosterweel Zuahal demir Onderzoekscommissie 3m

Reacties

Resterende karakters 500
Nieuwsbrief Mis nooit meer het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en boeiende verhalen van P-magazine! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Zoeken