Geert Molenberghs: “Panikeren is niet nodig”

“Symptomen van de Deltavariant kan je vergelijken met een verkoudheid.”

Hadden de experten anderhalf jaar geleden gelijk toen ze voorspelden dat het coronavirus besmettelijker zou worden, maar minder gevaarlijk? Zo ziet het er wel ziet er wel naar uit. De Deltavariant – waarvan Geert Molenbergs voorspelt dat we tegen het einde van deze maand uitsluitend deze variant nog terugzien – is niet meer ziekteverwekkend, maar wel gemakkelijker overdraagbaar.

“Panikeren is niet nodig”, zegt Molenberghs in ‘Het Laatste Nieuws’. “ We zien de gunstige effecten van de vaccinaties, die een heel goede bescherming bieden tegen de Deltavariant – een geluk bij een ongeluk zeg maar – maar we mogen niet vergeten dat twee derde van de bevolking nog niet volledig is ingeënt.”

Uit een Brits onderzoek blijkt dat je de symptomen van de Deltavariant makkelijk kan verwarren met een gewone verkoudheid: hoofdpijn, keelpijn en een lopende neus. Sinds april is de Deltavariant in Engeland dominant, maar als de sterfte- en ziekenhuisgrafieken (screenshots van officiële, niet van wappiesite) bekijkt, dan is panikeren inderdaad niet nodig.

Ondanks de ongewoon geruststellende toon van Geert Molenbergs – dat zijn we van de man niet gewend – blijft hij spreken met een ‘maar’. “Hospitalisaties zullen niet in die mate stijgen, maar de cijfers lopen wél terug op. Daarom moeten we de tijd die we hebben tegen het volgende Overlegcomité goed gebruiken om te bekijken waar we staan. Ik zou alleszins goed nadenken.”

Lijkt ons een sterk plan: goed nadenken.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More