Geen totale lockdown, maar het lijkt erop

“We kiezen voor een Paaspauze, om af te koelen.”

Het was vorige week al aangekondigd. Nog voor de maatregelen goed en wel waren voorgesteld, voorspelde Marc Van Ranst het al: “Volgende week staan we hier terug.” Wetenschappers bedienen zich niet alleen van cijfers en feiten, maar ook van een glazen bol. Hij had gelijk. Met de hulp van stevig aangedikte statistieken en doemberichten van dokters en professoren, besloot premier De Croo om vandaag in allerijl alweer samen te komen. Om 9 uur ‘s morgens zaten de heren en dames bij elkaar om daarna de bevolking op slecht (oud) nieuws te trakteren. De Croo gebruikt de methode van de ontmoediging om het virus te bestrijden en verpakt het met enkele halfslachtige boodschappen van hoop: “Een les in nederigheid”.

Vanaf zaterdag gaan de contactberoepen, zoals kappers en schoonheidssalons voor vier weken dicht. Niet-essentiële winkels mogen enkel nog op afspraak bezocht worden. Funshoppen wordt verboden. Een merkwaardige beslissing die alvast niet gebaseerd is op ‘feiten’ zoals De Croo beweert, dan wel op veronderstellingen. Als het aan Van Ranst zou liggen, dan zou er zelfs helemaal geen einddatum worden vastgesteld, maar zouden we naar getallen moeten toewerken. Naar onze mening een wereldvreemd voorstel dat de economie een nekschot geeft.

“De schuld enkel leggen bij de scholen zou oneerlijk zijn. Je moet overal gaan kijken. De scholen volgen wat er in maatschappij gebeurt. De besmettingen gaan in alle richtingen. Telkens wanneer mensen elkaar tegenkomen, heb je potentiële overdracht”, zei Van Ranst in ‘Het Laatste Nieuws’. Nochtans zijn de scholen zowat het laatste bolwerk dat niet gesloten is en stellen ze – dankzij de massale tests die worden uitgevoerd – vast dat scholen wel degelijk broeihaarden zijn. Nu goed, wij zijn geen ‘experten’ en beseffen dat in het democratische België een mening niet wordt meegenomen in de besluitvorming.

Doch, het Overlegcomité heeft beslist dat de scholen een week vroeger dicht gaan. Concreet betekent dat dat alle scholen, behalve de kleuterscholen, volgende week sluiten. Kinderopvang zal open blijven.

Tot slot worden onze bubbels weer beperkt tot vier mensen. Vandaar ook de naam ‘Paaspauze’. Na de Kerst mag je ook het Paasfeest met de familie vergeten.

Het is nog niet verboden om je te verplaatsen, maar alle andere maatregelen zoals de avondklok – die we voorheen enkel in tijden van oorlog kenden – blijft ongewijzigd van kracht.

“Het zal afhangen van de vaccinatie en van ons gedrag”, dixit onze premier, Alexander De Croo.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More