Geen sprake van versoepelen

Strengere controles, strenger handhaven.

Veel verandert er niet. Het wordt wel strenger. “Het virus neemt geen vakantie”, zei eerste minister De Croo. “Wij bepalen zelf of er een derde golf komt of niet. Ik weet dat we er allemaal genoeg van hebben, maar als we nu doorzetten, is er een perspectief. Nog dit jaar beginnen we met vaccineren. Hou corona klein. Het zal een andere Kerst zijn, maar het zal eenmaal een andere Kerst zijn. Als we het goed doen, hebben we volgend jaar weer een echte Kerst.”

  • De avondklok in Vlaanderen blijft ingaan om middernacht. Er was sprake van die te vervroegen naar 22 uur, maar dat gaat niet door. Viroloog Marc Van Ranst noemt de beslissing om de avondklok in Vlaanderen niet te vervroegen naar 22 uur een “gemiste kans”.
  • De kerstvakantie wordt niet verlengd. Op 4 januari gaan de scholen weer open.
  • Reizen is ten strengste afgeraden. In de meeste landen is de situatie slechter dan in ons land.
  • Niet-Belgen die naar ons land reizen, zijn verplicht een recente negatieve coronastest  voor te leggen. Belgen die terugkeren uit een rode zone, moeten verplicht in quarantaine. Die wordt weliswaar teruggebracht van 10 naar 7 dagen.
  • Skiën in eigen land wordt verboden, moesten de omstandigheden daartoe uitnodigen. Wintersporters die door de sluiting van de grote skigebieden in het buitenland hoopten in eigen land kunnen het vergeten: ook skiën in België wordt verboden.
  • De sociale contacten voor de feestdagen, blijven onveranderd. Eén knuffelcontact per gezin.
  • Strengere controles, aan de grens en op het openbaar vervoer.
  • Verstrengde controles op telewerk. “We moeten de huidige maatregelen verstrakken, en de controle verstrengen. Met name voor telewerken en reizen. We zien dat de naleving van telewerk verslapt, en dat is geen goede zaak. Want dat is het moment waarop het virus kan overspringen van de ene omgeving op de andere. We zullen de controles daarop verstrengen. Bedrijven die het verplicht telewerken niet niet naleven, kunnen zware boetes krijgen.”
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More