Geen aanwijzingen op onmiddellijk gevaar vanuit extreem-rechts

Dreigt er gevaar van extreem-rechts? Er staan 67 namen op de lijst met potentieel gewelddadige extremisten die het Belgische antiterreurorgaan OCAD bijhoudt.

Van die 67 komen er slechts 19 uit de rechts-extremistische hoek, blijkt uit de cijfers die Stephanie D’Hose (Open Vld) opvroeg bij partijgenoot Van Quickenborne en waarover de kranten van Mediahuis berichtten.

Alle individuen op de OCAD-lijsten worden opgevolgd door de veiligheidsdiensten, zegt Van Quickenborne. OCAD staat voor het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse. “Dat het rechts-extremisme ook in ons land in de lift zit, is duidelijk. Deze trend is al enkele jaren aan de gang. De periode 2015-2016 met de aanslagen van IS en de vluchtelingencrisis lijken aan de basis te liggen.”

Het OCAD heeft echter “geen concrete aanwijzingen op een onmiddellijk gevaar vanuit extreemrechts”, stelt Van Quickenborne. De rechts-extremisten zijn vooral actief en dus ‘gevaarlijk’ op sociale media.

De boodschap komt overeen met de eerdere analyse van de VSSE (Staatsveiligheid). Ook daar wordt de dreiging vanuit extreem-rechts eerder beperkt genoemd en ziet men vooral een risico bij het jihadisme.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More