Gedetineerden in Brugge gaan Nelson Mandela achterna

Na het gewelddadige incident van vorige week, waarbij drie cipiers zwaargewond naar het ziekenhuis werden afgevoerd, verkeren acht gedetineerden op de afdeling Hoge Veiligheid in de gevangenis van Brugge in mensonterende omstandigheden. 

Voorzitter Marc Nève van de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen bevestigt dat het om ontluisterende, onaanvaardbare toestanden gaat. “Die gedetineerden blijven 24 uur op 24 in de cel sinds dat incident vorige week”, zei hij tegen HLN. “Er is geen enkel contact meer tussen personeel en gedetineerden, die volledig in het ongewisse verkeren en zich onveilig voelen.”

Het was de Tsjetsjeense worstelaar Izyaur Mutaliev (28) die vorige week roet in het eten gooide van de andere gevangenen door zijn professie te demonstreren aan drie cipiers, die meteen moesten erkennen dat ze niet opgewassen waren tegen diens vechttechnieken. Nadat Mutaliev de handdoek in de ring gooide, werden zij terstond naar het ziekenhuis overgebracht, waarop hun collega-cipiers besloten aan een minimaal regime te beginnen werken. Dat wil zeggen dat de gevangenen, en dan vooral die op de afdeling Hoge Veiligheid alwaar vervaarlijke individuen à la Kim De Gelder, wijlen Farid Le Fou en Ashraf Sekkaki resideren, hun maaltijden enkel nog in de cel mogen nuttigen, niet mogen douchen, wandelen of bezoek ontvangen.

“De detentievoorwaarden die door het personeel opgelegd zijn, schenden de grondrechten van de aanwezige gedetineerden”, meent Nève. Om hun miserabele omstandigheden aan te vechten en misschien zelfs uit solidariteit voor hun collega-moordenaars, gingen al enkele gevangenen afdeling Hoge Veiligheid, naar het voorbeeld van wijlen Nelson Mandela, in hongerstaking. “Wat nu gebeurt, is onaanvaardbaar”, sluit voorzitter Nève zich daarbij aan. “Ik denk dat beesten beter worden verzorgd dan deze gedetineerden.”

De heer Nève heeft waarschijnlijk nog nooit beelden gezien van beesten bestemd voor de voedselindustrie.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More