Gedaan met snurken

Belgisch  bedrijf lanceert chip tegen nachtelijk boomzagen.

800.000 Belgen zouden last hebben van een obstructieve slaapapneu, of beter de partners van die mensen. We hebben het dan over échte snurkers, de professionelen als het ware.

Tot nu toe was de enige oplossing voor dit medisch probleem een drukmasker dat lucht onder hoge druk de luchtpijp induwt. Het ding is echter omslachtig en lawaaierig en – vraag het aan de partners van snurkers – lawaai en slapen is niet compatibel. Een Waals bedrijf, Nyxoa, komt nu met een chip op de markt die operatief in je tong wordt verwerkt om daarna impulsen te geven, waardoor de luchtpijp vrij blijft.

In de VS bestaat er een gelijkaardig systeem, maar er is soort pacemaker als batterij meegeleverd, ongemakkelijk en duur. Het Belgische hebbedingetje tegen boomklievers heeft een oplaadsysteem dat te vergelijken valt met dat van elektrische tandenborstels en zou betaalbaar zijn.

Deze maand gaat UZ Antwerpen de eerste operaties uitvoeren. Daarna wordt het ding getest en als het goedgekeurd wordt , keert straks de vrede weer in tal van Vlaamse slaapkamers.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More