Gebruik van NarcoReader op festivals roept vragen op

De NarcoReader werd ontwikkeld door onderzoekers van de Universiteit Antwerpen (UA) en kan binnen enkele tientallen seconden bepalen welke stoffen in een onbekende substantie zitten.

“Wij werken aan een technologie die met een elektrochemische sensor werkt”, vertelt professor Karolien De Wael aan DPG. “Dit toestelletje, de NarcoReader, stuurt via een elektrode een kleine elektrische impuls door het staal. Binnen de veertig seconden verschijnt het resultaat van de test op de gekoppelde smartphone of tablet. De NarcoReader maakt een einde aan de vele vals positieven en valse negatieven. Het toestelletje heeft een accuraatheid van 98 procent, zo leerden testen met cocaïne in het labo ons.”

Een dergelijk toestel kan op 2 manieren ingezet worden. De ordediensten kunnen snel bepalen of er drugs verhandeld worden op festivals, maar tegelijk kunnen festivalgangers ook nagaan of de aangekochte drugs zuiver (genoeg) zijn. Vooral dat laatste is een probleem voor sommige politici.

Zo heeft meer bepaald de N-VA een probleem met die NarcoReaders. Voor voorzitter Bart De Wever zijn de testers zelfs strijdig met de wet. “De wet is duidelijk. Aanzetten tot en faciliteren van druggebruik is strafbaar. Op evenementen in Antwerpen zullen we dit soort testers nooit toestaan. De illusie creëren van ‘veilige drugs’ is de zoveelste stap in de verkeerde richting: een samenleving waarin drugs normaal zijn”, schrijft hij op Twitter.

Woensdag is er zelfs een vraag van kamerlid Sophie De Wit (N-VA) over ‘het gebruik van NarcoReaders op festivals’ (55011158C) in de Commissie voor Justitie van De Kamer. Bevoegd minister Van Quickenborne zal antwoorden.

 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More