Gaat de horeca weer open op 1 mei of niet?

“Twee weken voorbereiding om te kunnen openen is een minimum.”

Eind volgende week – donderdag 15 of vrijdag 16 april – komt het Overlegcomité weer bij elkaar. Premier De Croo (Open Vld) zal dan kleur moeten bekennen en de horeca concreet van antwoord dienen. “Want om die heropening nog tijdig én goed te kunnen voorbereiden, moeten we het echt ten laatste tegen die 15 à 16 april zeker weten”, zegt tweesterrenchef Tim Boury In ‘Het Laatste Nieuws. Een professionele keuken doe je niet op een paar dagen weer op volle toeren draaien, en zeker niet als het 6,5 maand geleden is dat dat nog gebeurde.

Een half jaar lang kregen cafés, restaurants – en de hele Vlaamse bevolking – te horen dat ze nog één keer een laatste keer een inspanning moesten doen. Het werden vele laatste keren, want telkens begonnen tegen de deadlines – en soms zelf slechts enkele dagen daarvoor – de cijfers weer te stijgen. De paaspauze werd ons verkocht omdat we in een exponentiële groei terecht zouden komen. Niet veel later verklaarde biostatisticus Geert Molenberghs dat “de cijfers voor de paaspauze eigenlijk al aan het krimpen waren”. Of de laatste (paas)maatregelen een daadwerkelijke impact hadden op de verspreiding van het virus, is moeilijk te berekenen, dat het impact had op de economie, is zonder meer duidelijk.

De horecazaken die een jaar van pandemie overleefden, staan voor grote uitdagingen. Zijn de strenge regels wel compatibel met winst? Vinden ze genoeg personeel? Want diensters, garçons en koks zijn – puur om te overleven – elders aan de slag gegaan. De bierbrouwers zijn weer voorzichtig beginnen brouwen, de tapleidingen in de cafés zijn gereinigd, de overgebleven vaten vernietigd.

Nu een voorraad aanleggen om die op 1 mei nog een keer te laten verrotten, is geen optie. Een woord is een woord en dat woord is volgende week aan de premier van dit land, Alexander De Croo.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More