Gaan we straks reizen in een vacuümbuis? (video)

Duizend kilometer per uur.

De wereld kent twee grote dromers. De ene heet Elon Musk de andere Richard Brantson. Die laatste loopt al jaren te prakkiseren op reizen via een vacuümbuis. Daarmee haal je snelheden die in de open lucht schier onmogelijk zijn.Van Antwerpen naar Brussel in 6 minuten of van de Koekenstad naar de Amsterdamse grachten in 20 minuten. Vlaanderen onderzoekt nu of zijn idee haalbaar is wil eventueel de zogenaamde ‘hyperloop’ gaan bouwen.

“Een hyperloop is een ‘trein’ die bestaat uit zogenoemde pods waarin mensen kunnen plaatsnemen (dat kan gaan tot 60 personen, red.). Die verplaatsen zich in een luchtledige buis waardoor er geen wrijving is. De pods rijden ook niet op wielen zoals de trein, maar zweven dankzij een magnetisch veld. Een beetje zoals de zweeftrein in Japan”, zegt Max Wink, projectontwikkelaar bij Hardt Hyperloop aan VRT NWS.

Simpel gezegd, omdat er geen wrijving en dus ook geen weerstand is, zijn snelheden van duizend kilometer per uur perfect haalbaar. De plannen zijn al concreter dan we dachten. Er wordt gedacht aan binnenlandse trajecten van tussen Antwerpen-Gent-Zeebrugge-Kortrijk-Hasselt-Genk-Brugge.

Het ding heeft natuurlijk een prijskaartje. Voor 100 kilometer op het Vlaamse grondgebied denkt men aan zo’n, 3,3 miljard euro. Jaarlijks zou de ‘hyperloop’ zowat 170 miljoen euro kosten aan onderhoud. Je kan je de vraag stellen of het dat allemaal wel waard is. Is tijd een belangrijke factor om onze levenskwaliteit te verbeteren of is het niet meer dan een soort van een leuk speeltje om over al snel te zijn. En even snel weer weg.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More