Gaan we onze vrijheid weer moeten inleveren?

Overlegcomité eind volgende week wordt een lastige evenwichtsoefening.

Heb jij je ook afgevraagd of dat allemaal wel zo oké was, dat plots alles weer kon? Wat was er dan plots zo anders allemaal? Er zijn een heleboel mensen die met de nodige voorzichtigheid het nieuwe normaal tegemoet gaan, maar er zijn er net zoveel die de geleden schade willen inhalen. Misschien hadden de burgemeesters van Boom en Rumst gelijk om tegendraads te doen over Tomorrowland, misschien is Pukkelpop met 60.000 feestvarkentjes die uit de bol gaan niet echt een goed idee. In ons achterhoofd speelt wellicht bij iedereen wel de gedachte dat gaan rollebollen in Spanje straks voor problemen zou kunnen zorgen. Vanuit dat Spanje komen nu de eerste voortekenen van wat ons te wachten staat. De klok wordt er in paniek weer teruggedraaid, de vrijheid weer afgepakt.

In ons land zitten de experten weer aan de ontwerptafel. Eind volgende week is er een nieuw overlegcomité. Ongetwijfeld zal de relatie tussen experten en politiek onder druk komen te staan. Meteen komt weer het argument van een mogelijke overbelasting van de ziekenhuizen op tafel. Op zich geen slecht idee om te gaan rekenen in het aantal ziekenhuisopnames. Wanneer men evenwel alleen uitgaat van het aantal nieuwe besmettingen – waar men zich nu op baseert om te gaan panikeren – dan gaan we straks op slot omdat we zoveel testen.

Ook vandaag tonen de cijfers geen eenduidig beeld. Het zevendaagse gemiddelde is plots zelfs met 66 procent gestegen. Daar staat tegenover dat de situatie in de ziekenhuizen wél nog gunstig evolueert. Een daling van 22 procent in de ziekenhuizen en een daling van 29 procent op de afdeling intensieve zorgen. Volgens Van Gucht moet de politiek straks één belangrijke knoop doorhakken: hoeveel zieken willen we als maatschappij aanvaarden?

“Er zijn modellen, zoals die van ECDC, die ons vertellen dat er een grote golf komt aan het einde van de zomer”, zegt Van Gucht in ‘Het Nieuwsblad’. “Maar dat hangt heel sterk af van de vaccinatiegraad en de politieke beslissingen die intussen worden genomen.”

Dit klinkt als oud nieuws.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More