Gaan we kinderen vaccineren om 70 procent groepsimmuniteit te halen?

Zijn kinderen nu wel of niet de motor van de pandemie?

Volgens vaccinoloog Pierre Van Damme is het altijd de bedoeling geweest dat kinderen zouden gevaccineerd worden. Hebben wij die informatie gemist? Hebben we niet moeten slikken dat kinderen absoluut geen motor van de pandemie waren en ongevaarlijk? Nuja, tussen een ‘motor’ en ‘besmettelijk zijn’, ligt een semantische discussie.

Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft in een uitzending van het VRT-jeugdjournaal ‘Karrewiet’ gezegd dat ook kinderen zullen gevaccineerd worden. Het ziet ernaar uit dat ook kinderen vanaf vijf jaar zullen gevaccineerd worden om de groepsimmuniteit te halen.

Een beetje een vreemde bocht? Welnee, we krijgen meteen een antwoord geserveerd. Experten fluisteren in de oren van ons, leken, dat het normaal is bij de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel dat de veiligheid wordt getest bij volwassenen. “Pas daarna volgen studies in andere leeftijdscategorieën”, legt vaccinologe Isabel Leroux-Roels uit in ‘Het Laatste Nieuws’. “In dit geval is men meteen daarna gaan testen in oudere leeftijdsgroepen omdat het aantal overlijdens en hospitalisaties daar het hoogst lag. In een volgende fase komen daarom pas de jongere leeftijdsgroepen aan bod.”

En dus wil men tegen het einde van het jaar jongeren tussen 12 tot 17 jaar vaccineren, jongere kinderen pas in 2022. Jonger dan 5 jaar wil men niet gaan.

“Om aan een groepsimmuniteit van 70 à 80 procent te geraken, moet je die leeftijdsgroepen wel gaan uitbreiden, want jongeren maken een groot deel uit van onze bevolking”, aldus Leroux.

Zijn kinderen dan toch besmettelijk, de motor, vatbaar en gevaarlijk voor de overdracht van corona?

Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More