Gaan we eind deze week naar strengere maatregelen?

Moeten alarmerende berichten de bevolking voorbereiden?

De nieuwe Britse variant B.1.1.7 circuleert in ons land. In een woonzorgcentrum in Hulshout blijken 72 bewoners en 38 personeelsleden besmet met de nieuwe variant. In Edegem en Kontich moeten 2.000 leerlingen in quarantaine.

“Britse variant verspreidt zich razendsnel in ons land”, bloklettert ‘Het Laatste Nieuws’. “Nu ook al tweede school dicht na uitbraak coronamutatie, 2.000 gezinnen moeten tien dagen in quarantaine”, schrijft ‘Het Nieuwsblad’. Het gaat om 2 besmette leerlingen in Edegem en één leerling in Kontich. Op vraag van minister Vandenbroucke wordt een versnelde opsporing van de Britse variant opgestart.

Ondanks deze alarmerende berichten, blijven de cijfers het goed doen. De stijging van het aantal besmettingen blijft vertragen. Zondag ging het nog om een stijging met 11 procent, terwijl er nog altijd 28 procent meer tests worden afgenomen dan de week voordien (gemiddeld zo’n 45.300). De positiviteitsratio is ook verder gedaald tot op 5 Procent. Met 51,4 overlijdens per dag dalen met 6 procent en ook het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames daalde met 10 procent, tot 115 opnames per dag. Daarmee zijn we de voorbeeldigste leerling van Europa.

Vrijdag komt het Overlegcomité opnieuw bij elkaar. Maandag vergadert het kernkabinet van de federale regering, bestaande uit de premier en de vicepremiers, over het laatste advies van expertgroep GEMS, dat vraagt om te sleutelen aan de reismaatregelen. 

De vraag is of er nieuwe maatregelen zullen komen om de goede cijfers te bewaken en de nieuwe Britse variant buiten te houden. Er kan een verbod komen op alle niet-essentiële reizen, of de voorwaarde om een negatief testresultaat te hebben en een quarantaine voor iedereen die het land binnenkomt. Op dit moment moet iedereen die minder dan 48 uur in het buitenland was, of voor minder dan 48 uur naar ons land komt, niet in quarantaine en geen test afnemen. De regering bekijkt ook of ze die 48 uur inkort tot 16 uur.

Viroloog Pierre Van Damme kijkt al enkele weken vooruit, naar de krokusvakantie en pleit ervoor om die een week te verlengen. Ook die beslissing komt vrijdag op het overlegcomité. Marc Van Ranst wijst nog een keer op het te bereiken doel en denkt dat versoepelen pas over twee maanden kan. “Om te versoepelen moet je drie weken lang minder dan 800 dagelijkse besmettingen en 75 ziekenhuisopnames per dag hebben”, aldus Van Ranst in ‘Gazet Van Antwerpen’. “De cijfers gaan eigenlijk al sinds Nieuwjaar omhoog. Het Britse virus was er al, maar sinds Nieuwjaar zien we een stijging. En het toerisme heeft de variant ook meer meegebracht. We gaan dat de komende dagen en weken nog verder zien evolueren. Er zullen nog uitbraken volgen.”

Verstrengen dus?

 

 

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More