Gaan ook wij vrijdag naar een lockdown?

De cijfers stijgen en de buurlanden inspireren.

Nederland, Duitsland, Frankrijk: allemaal kiezen ze voor strengere maatregelen. Ondanks de aankomende feestdagen gaan onze buurlanden op slot omdat de coronacurves niet goed zijn. Vrijdag komt ook bij ons het Overlegcomité samen en zullen de Belgische coronacijfers tegen het licht worden gehouden.

De coronacurve gaat weer omhoog. De stijging van het gemiddelde aantal besmettingen versnelt sinds zondag. Vandaag, dinsdag, is het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen tussen 5 en 11 december met 6 procent gestegen in vergelijking met de voorgaande zeven dagen, tot 2.274. Maandag was dat met 3 procent, zondag met 1 procent. Het aantal nieuwe besmettingen groeit in alle Vlaamse provincies, behalve Vlaams-Brabant. Antwerpen kent de felste toename (met 13,4 procent), Oost-Vlaanderen (+13 procent), Limburg (+12,1 procent) en West-Vlaanderen (+10,9 procent). In Wallonië kennen Namen (+12,8 procent) en Henegouwen (+4,6 procent) een toenemend aantal besmettingen.

Als deze tendens zich in de loop van de week doorzet, dan gaat ook hier ongetwijfeld de deur naar de vrijheid dicht. Tegen woensdag werkt het gloednieuwe adviesorgaan – dat zichzelf tot GEMS (Groep van experts voor de managementstrategie van Covid-19) heeft gedoopt – daarom een nieuw rapport uit. Er gaan stemmen op om het accent op de handhaving te leggen en niet verder te verstrengen. Dat er van versoepeling vrijdag geen sprake is, klinkt als de enige zekerheid. De kerstvakantie komt eraan en dat zou de circulatie van het virus kunnen afremmen.

Marc Van Ranst denkt wél in de richting van extra maatregelen. “Neen, ik begrijp niet dat jullie vrijheid om te feesten voorrang zou moeten hebben op de vrijheid van iedereen”, zegt de viroloog op Twitter.

De grote vraag zal wellicht zijn of de niet-essentiële winkels opnieuw zullen sluiten of niet. De kerstvakantie verlengen met een week zou, zoals in Duitsland, zou naar verluidt geen optie zijn.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More