‘Friday the 13th’: klassiek griezelen

Gemaskerde moordenaars die op gruwelijke wijze jongeren afslachten, punt.

‘Friday the 13th’ (1980) is een echte horror cultklassieker geworden. Maar dat was de film niet gelijk toen hij uitkwam. De film boekte wel succes door een zelfde soort concept te herhalen van de eerder gemaakte horror-slasher ‘Halloween’ (1978), maar werd pas tot een cultfilm uitgeroepen een jaar na de release.

Er ontstond een ware horror-hype in de jaren 80. Allemaal variaties op het thema van ‘Halloween’ en ‘Friday the 13th’. Serieuze critici bestempelden de film als vulgaire rommel maar de film was in Amerika maar ook in andere landen een groot succes. En niet onterecht aangezien ‘Friday the 13th’ ondanks zijn lage budget, matig acteerwerk en oppervlakkig plot een ordinaire sfeer een gevoelige snaar wist te raken bij een grote groep mensen.

Het verhaal:

Nadat zijn zus is vermist geraakt tijdens een kampeervakantie in de bossen van Crystal Lake in, gaat Clay op zoek naar haar. Hij ontmoet een groepje vrienden die in een luxe vakantievilla verblijven en wanneer een van hen besluit hem te helpen, doen ze een verschrikkelijke ontdekking. Jaren terug heeft op diezelfde plek een bloedbad plaatsgevonden toen een moeder, na de schijnbare dood van haar zoon op een zomerkamp, de kampleiders ging vermoorden. Ze werd uiteindelijk zelf gedood, maar nu is haar zoon teruggekomen om het bloederige werk af te maken.

PLAY 6 / 02 mei, om 22:55 – 00:50 : ‘Friday the 13th’

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More