Freya Van den Bossche flirt met de N-VA

Sp.a zit niet vastgeklikt aan de PS.

Het stond in de sterren geschreven dat de politieke partijen de komende veertien dagen – de periode waarin de informateurs een richting moeten kiezen van de koning – viavia boodschappen aan mekaar zouden doorspelen. Vandaag is het de beurt aan Sp.a, die Freya Van den Bossche even uit de vergeetput hielpen om te flirten met N-VA.

Freya roept in De Ochtend op Radio 1 de Franstalige zusterpartij PS op om niet a priori “non” te zeggen tegen N-VA. Het Vlaamse parlementslid vindt dat de uitgestoken hand van De Wever – die had in zijn nieuwjaarsreceptie een verhoging van de pensioenen als primordiaal bestempeld –  niet mag genegeerd worden.

“Elke dag brengt een nieuw scenario in de federale regeringsvorming”, zegt Freya. “Maar zolang N-VA mee aan boord wordt gehouden door CD&V, is een Vivaldi-coalitie onmogelijk. Zolang de PS een veto aanhoudt tegen N-VA, is het alternatief ook onmogelijk”.

Ondanks het feit dat de Sp.a bij de verkiezing zo goed als weggestemd werd, is deze uitspraak toch belangrijk voor de Vlaamse frontvorming. Daar waar de Vlaamse liberalen Vlaanderen slachtofferen voor de Waalse MR, kiezen de Vlaamse socialisten voor een eigen weg. “Wij zijn niet vastgeklikt aan de PS. Wij zijn niet één partij. Er zijn overeenkomsten, maar ook verschillen. De verstandhouding is wel oké tussen de mensen, al zijn de standpunten niet altijd dezelfde”, laat Freya verstaan.

Is dit nu een boodschap voor Magnette, of een sneer naar Gwendolyn Rutten? Of is het gewoon wat flirten met de N-VA?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More