‘Free Palestine’ lijkt verder af dan ooit, extreemrechtse Bennett wordt premier in Israël

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

Na een regeerperiode van twaalf lange jaren, lijkt het er dus op dat de havik Benjamin Netanyahu eindelijk afscheid zal moeten nemen van het premierschap. De rest van de politieke klasse in het land is hem zó beu, dat partijen die schijnbaar niets met elkaar te maken hebben toch bereid zijn om een coalitie te vormen. De vraag is of dat de Israelis en de Palestijnen ten goede komt.

Zondag was een bewogen avond in de Israëlische politiek. Niet dat er weer een of ander offensief in de Gazastrook begon, maar omdat Naftali Bennett (Yamina) een verrassende speech gaf.
En Benjamin Netanyahu (Likud)? Die reageerde natuurlijk als door een wesp gestoken.

In de toespraak, tijdens prime time, kondigde de erg rechtse Bennett aan dat hij van plan is om toe te treden tot een regering ‘van nationale eenheid’. 

Die term hebben we hier tijdens onze veel te lange regeringsonderhandelingen ook al wel eens gehoord. Het betekent meestal: ‘we weten van geen hout pijlen meer maken, dus gooien we ideologie overboord en proberen iedereen mee in bed te trekken.’
En daar komt het ook in dit geval op neer.

De coalitie zou onder andere bestaan uit centrumlinkse, extreem-rechtse en zelfs Arabisch-Israëlische partijen. Hoe die met elkaar door één deur gaan moeten is momenteel nog niet helemaal duidelijk.

Netanyahu en zijn bondgenoten voeren nog wel een verwoede strijd voeren om hem aan de macht te houden, maar erg waarschijnlijk lijkt dat niet. Morgen is immers de deadline om een coalitie te bereiken.

De belangrijkste partij in de nieuwe coalitie zou Yesh Atid (‘Er is een toekomst’) zijn.
De leider van die partij, Yair Lapid, was dan ook gedoodverfd favoriet voor het premierschap. Maar om voldoende zetels te halen moest hij Bennett erbij krijgen, en die heeft hij nu overtuigd met een ‘gedeeld, roulerend premierschap’. Bennett begint als premier, en twee jaar later is Lapid zelf aan de beurt.

Furieuze Netanyahu

In een reactie op Bennett’s aankondiging, gaf ook Bibi Netanyahu een toespraak op televisie. En met momenten deed hij daarbij denken aan de memorabele tirades van Donald Trump. 

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee?
Log hier in
en krijg toegang tot alle artikels en digitale magazines.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More