Franse theaterregisseur Alain Françon zwaargewond na mesaanval

De Franse theaterregisseur Alain Françon is vandaag in Montpellier bij een aanval met een mes ernstig gewond geraakt aan de keel.

De 76-jarige Françon stortte neer in een straat nabij het hotel waar hij verbleef. De regisseur doceerde volgens Belga sinds midden februari aan een hogeschool voor dramatische kunsten in de Zuid-Franse stad. Omstreeks 11.40 uur werd hij zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis, aldus de lokale veiligheidsdiensten, die meldingen maakten van bloedsporen in verscheidene straten.

Françon is niet echt gekend in Vlaanderen. In de laatste decennia zijn amper 3 Nederlandstalige artikels over hem te vinden. Ze gaan over zijn aanwezigheid op het beroemde Festival van Avignon.


In 2006 stonden er op het Festival van Avignon vier Belgische producties geprogrammeerd. Voor de zestigste editie was de Frans-Hongaarse choreograaf Joseph Nadj aan de beurt als ,,artiste associé”.

Na de polemiek van het jaar daarvoor met Jan Fabre was de kans groot dat de editie van dat jaar rustiger zou verlopen. Want Nadj kiest veel Frans werk en speelt gereputeerde artiesten uit naast jongere generaties.

De drie Belgische groepen die het festival aandoen, waren al eerder in Avignon te zien. De Needcompany maakt twee nieuwe stukken. Een daarvan, Le bazar du homard , werd er vorig jaar al gedeeltelijk gepresenteerd als try-out. Jan Lauwers schreef de tekst en er zullen acht spelers op toneel staan. De andere nieuwe voorstelling van de Needcompany is La poursuite du vent , een monoloog van Viviane De Muynck naar de autobiografie van Claire Goll.

De twee andere Belgische groepen spelen volgens De Standaard bestaand werk. Het Toneelhuis is coproducent van Bezonken rood , een monoloog van Dirk Roofthooft naar de gelijknamige roman van Jeroen Brouwers. Guy Cassiers regisseert. Les Ballets C de la B van Alain Platel brengen Vsprs , dat twee weken geleden in Parijs in première ging.

Nadj brengt zelf twee nieuwe stukken en organiseert een fototentoonstelling over zijn werk. Andere spilfiguren zijn Bartabas met twee paardenspektakels, Alain Françon die drie stukken van Edward Bond brengt en de Russische grootmeester Anatoli Vassiliev. Die laatste brengt onder meer Ilias zang XXIII , dat afgelopen seizoen in de Singel te zien was. Voorts is er een productie van Peter Brook en Pippo Delbono. De curator van volgend jaar, Frédéric Fisbach, zit in het programma met een productie uit Tokio.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More