Franse politie waarschuwt voor oplichters langs de snelweg

105

Het gaat om Ierse of Britse ‘stakkers’ die proberen je geld af te troggelen met een lamentabel verhaal.

De oplichters zijn vooral actief op parkeerplaatsen langs de Franse Autoroute, waar menig reiziger wel eens halt houdt om de benen even te strekken en bij te tanken, zij het met benzine of met koffie. Maar wie er halt houdt en uitzonderlijk gul is van inborst, zou wel eens van een kale reis thuis kunnen komen.

De zwendelaars spreken je immers in vlekkeloos Engels aan om je te vertellen dat ze net zélf het slachtoffer zijn geworden van gewetenloze dieven, die hen al hun geld hebben afgetroggeld waardoor ze nu niet meer kunnen terugkeren naar eigen land. Of je hen niet wat centjes zou kunnen lenen om weer thuis te geraken.

Een doorzichtige truc, denk je waarschijnlijk, waar niemand zich toch aan laat vangen? Volgens de Franse gendarmerie spelen de oplichters het spel bijzonder overtuigend. Zo tronen ze hun slachtoffers mee naar hun wagen, alwaar een ‘geschrokken gezin’ hen in de ogen kijkt en ze zelfs hun identiteitsgegevens en telefoonnummer uitdelen, samen met de belofte je geld terug te storten eens veilig en wel weer in Groot-Brittannië.

Deze Ierse oplichterstruc werd vorig jaar voor het eerst opgemerkt in de regio rond Toulouse, maar de zwendel lijkt zich nu dus verspreid te hebben over het hele land. De afgelopen weken werd er meermaals melding gemaakt van mensen die er het slachtoffer van werden. Word je zelf aangesproken door een Ierse gentleman, bel dan gewoon de politie. Zij weten wat te doen, ook als hun verhaal wel zou blijken te kloppen en ze zelf het slachtoffer werden van hun oplichtende landgenoten.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur