Franse oud-president Sarkozy vliegt voor een jaar achter de tralies

Drie jaar, waarvan één jaar effectief.

Du jamais vu, Nicolas Sarkozy is de eerste Franse ex-president in de moderne geschiedenis die naar de gevangenis moet. Sarkozy noemt het een “schandalig proces, gevoerd door wraakzuchtige linkse magistraten en aanklagers”, maar zijn mening telt alleen nog als hij binnen de 10 dagen beroep aantekent tegen het vonnis. Zo niet mag hij een jaar gaan nadenken in een kamer zonder klink aan de binnenkant.

Sarkozy pleegde onder de schuilnaam Paul Bismuth enkele telefoontjes die door het openbaar ministerie als omkoperij worden bestempeld. Duizenden gesprekken zijn afgeluisterd en in één ervan repte hij van een openstaande functie in Monaco terwijl hij een rechter, Gilbert Azibert, om informatie vroeg over een andere zaak tegen hem. In ruil voor informatie over zijn dossier bood hij deze Gilbert Azibert een job aan aan de Côte d’Azur.

Omdat het bewijs van afluisterpraktijken komt, vecht Sarkozy de legitimiteit van het materiaal aan. Hoe dan ook, de rechters achten hem schuldig aan een poging tot omkoping van een rechter en machtsmisbruik tijdens zijn presidentschap. Wijlen Jacques Chirac is ook ooit veroordeeld voor corruptie, maar die moest daarvoor niet naar de cel.

Het ziet ernaar uit dat Carla Bruni – nog altijd de (bloedmooie) vrouw van – het een jaartje in haar eentje zal moeten doen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More