Franse generaals verwijzen in open brief naar Belgische kardinaal Mercier

In Frankrijk is er grote ophef over een open brief over de toestand van het land. De brief werd ondertekend door een twintigtal generaals, een honderdtal hoge officieren en meer dan duizend andere militairen.

Het rechts-conservatieve Franse weekblad Valeurs Actuelles publiceerde vorige woensdag die open brief aan president Emmanuel Macron, waarin wordt opgeroepen om het patriottisme in het land te verdedigen.

De militairen hekelen het ‘verval’ van Frankrijk, dat volgens hen door ‘racialisme, islamisme en politiegeweld’ onder druk komt te staan. Verder in de open brief suggereren de auteurs en ondertekenaars subversieve actie. ‘Als er niets wordt gedaan, zal de laksheid zich onverbiddelijk in de samenleving blijven verspreiden, wat uiteindelijk zal leiden tot een explosie en de tussenkomst van onze actieve kameraden in een hachelijke missie om onze beschavingswaarden te beschermen en onze landgenoten op het nationale grondgebied te vrijwaren.’

Opvallend is dat de militairen zowaar naar onze kardinaal Mercier verwijzen: “Quand la prudence est partout, le courage n’est nulle part.” (Wanneer de voorzichtigheid overal is, is de moed nergens.) Désiré Félicien François Joseph Mercier (Eigenbrakel, 21 november 1851 – Brussel, 23 januari 1926) was een Belgisch wijsgeer, aartsbisschop, metropoliet en kardinaal. Het zegt wel iets over het maatschappijbeeld van de gepensioneerde Franse generaals.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More