Frankrijk, het rijk van de privileges

De “dagen van de glorie” zijn voorbij.

Met een beetje pech kan een vakantie in Frankrijk je straks een flinke duit kosten aan boetes. Zo moet je bijvoorbeeld een ‘pass sanitaire’ hebben op plaatsen waar dat verplicht is. Tot voor kort was dat enkel voor evenementen vanaf 1.000 personen, maar vanaf 21 juli geldt het ook op culturele en vrijetijdsplekken zoals musea, pretparken en zwembaden, en vanaf 1 augustus in cafés en restaurants, ook op de terrassen.

Op die pas moet het bewijs van dubbele vaccinatie of immuniteit staan, of het resultaat van een negatieve PCR- of antigeentest van hoogstens 48 uur. Heb je geen bewijs van een tweede prik dan is het kwestie van timing. De kans dat je niet op tijd Frankrijk binnen en weer buiten bent, is groot. Na je antigeentest meteen vertrekken is de boodschap.

Bovendien kan je maar beter de Franse verkeersregels kennen want die wijken hier en daar afwijken van de onze. Zo is het verboden te roken in een wagen of camper in het bijzijn van een kind onder de 18 jaar. Toestellen die de locaties van flitspalen en trajectcontroles aangeven, zijn streng verboden. Frankrijk introduceert ook het ‘privilerijden’. Tijdens de spitsuren is één rijstrook – bijvoorbeeld op de A48 tussen Lyon en Grenoble – alleen nog te gebruiken door carpoolers en voertuigen met weinig uitstoot.

Je herkent het aan het bord met de ruit. Op dit dynamische bord zal een witte ruit worden getoond op de momenten dat de rijbaan wordt omgevormd tot carpool-strook. Op die baan mogen dan ook voertuigen rijden die een zogenaamde Crit’Air-sticker hebben, een sticker die aangeeft hoe proper je voertuig is. Elektrische auto’s en plug-in hybrides zijn daarom wel toegestaan op deze rijstrook. De snelheid op het traject is beperkt tot 50 km/u. Overtreders lopen het risico op een boete van 135 euro.

Je mag er op die strook ook maar met maximaal met twee personen in de auto zitten. Het aantal passagiers in de auto wordt geteld door een flitssysteem op de middenberm dat werkt met kunstmatige intelligentie. Voordat een bekeuring wordt uitgedeeld, krijgen overtreders eerst nog via borden boven de weg te zien met daarop het kenteken van hun auto en de boodschap dat ze in overtreding zijn.

Gelukkig leven we ondertussen in het rijk van de vrijheid.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More