Frank Vandenbroucke (sp.a) tegen de rest van de wereld

“He is back bitches.”

Conner Rousseau bracht Frank Vandebroucke terug in het politieke spel. Na eindeloze onderhandelingen en een haast chronisch falen van de federale onderhandelingen, toverde Rousseau een oude Vlaamse reus uit zijn hoge hoed. Frank Vandenbroucke mocht het tussen ‘de bitches’ gaan proberen met zijn grote liefde: de volksgezondheid.

Vandenbroucke, wie? De jongere generatie moest worden uitgelegd wie die rare meneer dan wel was en kregen te horen dat het een ex-minister is die ooit geld had laten verbranden. Stout om hem tot die dwaling te herleiden, maar tegelijk ook heel typerend. Vandenbroucke lijdt namelijk aan twee kwaaltjes: zijn intelligentie en zijn geweten. Mooie eigenschappen, maar ze vertroebelen vaak zijn kijk op de werkelijkheid. Frank tegen de rest van de wereld.

Die attitude heeft hem bij het laatste Overlegcomité geïsoleerd. Politici verklappen hoe het eraan toe ging tijdens de onderhandelingen. En dat is een veeg teken, wegens ongewoon, en een signaal dat velen het gehad hebben met zijn autoritaire stijl. “Hij doet alsof alle anderen onverantwoord bezig zijn”, lezen we in ‘Het Nieuwsblad’. Vandenbroucke wilde de scholen een week voor de paasvakantie te sluiten en dreigde zelfs met Plan B. Volgens dat plan wordt onder meer de avondklok vervroegd en de niet-essentiële winkels gesloten. De minister-presidenten van Vlaanderen en Wallonië floten hem terug. Jan Jambon (N-VA) en zijn Franstalige collega Pierre-Yves Jeholet (MR) hielden het been stijf. Premier De Croo volgde de deelstaten, met tot gevolg dat we een beteuterde kleuter Frank na afloop een erg kort mededeling hoorden brengen: “Dit is ongetwijfeld niet ons laatste rendez-vous. Meer heb ik daar eigenlijk niet aan toe te voegen.”

In een interview met ‘De Zondag’ wordt het beeld van de politicus met het old-school autoritaire trekje bevestigd. Vandenbroucke probeert zo hard om gewoon sympathiek menselijk te zijn, maar het heeft iets van een aangeleerd kunstje.

Frank wil het land redden met vaccineren, maar wanneer hem wordt gevraagd waarom we dan niet zelf vaccins aankopen en het Russische SpoetnikV inzetten, wordt de slotpoort van het rijk der vrijheid opgehaald. “Wij gaan dat niet doen. Liever de iets tragere Europese trein dan soloslim te spelen. Voor een klein land zoals België is Europese samenwerking ongelooflijk belangrijk. Zonder Europa zouden wij amper de kans krijgen om vaccins aan te kopen. De farma kijkt eerst naar de grote landen, hoor”, aldus Vandenbroucke in ‘De Zondag’. “We mogen ons zeker niet uit elkaar laten spelen door iemand als Poetin.”

Dat gaat volgens ijzeren Frank niet over politiek, maar over volksgezondheid.

Is dat dan niet een hele vreemde redenering voor een man van de ratio?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More