Frank Vandenbroucke is het noorden (én zuiden) kwijt

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

Gisterenavond gooiden we in frustratie bijna het bakje naar de televisie. Niet omdat de Engelsen wonnen, maar omdat het in TerZake over de vaccinatiecampagne ging. Frank Vandenbroucke kwam daar een paar uitspraken doen die lijken te zeggen: ‘ik ben vergeten wat het doel eigenlijk is’. We fileren het interview.

Voordat ome Frank aanschoof in de studio was er eerst nog een interview met epidemioloog Pierre Van Damme, lid van de adviesraad. Daarin zette die al de toon van ‘nog niet’. 

De journaliste vroeg: “Infectie bij de jongere bevolkingsgroepen is vaak asymptomatisch. Met de huidige vaccinatiegraad, moeten we het dan nog zo erg vinden dat jonge gezonde mensen besmet raken?” 

Een terechte vraag. Ze had er eventueel zelfs nog aan toe kunnen voegen dat we zo toch sneller kudde-immuniteit bereiken.

Van Damme: We hebben nog een deel van de bevolking dat niet gevaccineerd is, en daar zitten ook nog wat ouderen en risicopatiënten bij. Wij zullen veel comfortabeler zijn eind juli, begin augustus, als bijna of meer dan 80% van de Belgische bevolking twee dosissen heeft gehad. 

Dus met andere woorden: jongeren moeten nog wat wachten met hun sociale contacten, want er is een klein deeltje van de risicopatiënten die nog niet twee keer gevaccineerd zijn. En die zouden dan wel eens met asymptomatische jongeren in contact kunnen komen. En zo zouden de ziekenhuiscijfers mogelijk, misschien, hypothetisch gezien, toch terug naar boven kunnen evolueren. Ondanks het feit dat ze al vele weken de andere richting uitgaan.

Ons lijkt het eerder dat we nu zo’n vaccinatiedichtheid (bij kwetsbare groepen) hebben, en dat jongeren al zo’n massieve inspanning hebben geleverd, dat we onderwijl wel mogen zeggen aan de risicopatiënten: ‘nu is het aan jullie om even uit te kijken. We laten het leven terug opengaan, dus als je in die kleine groep niet gevaccineerde risicopatiënten zit, vermijd nog even het contact met jongeren tot je die tweede prik hebt gehad.’

Van Damme zou dus geen pleidooi moeten houden voor ‘iedereen, hou je nog even koest’, maar voor ‘als je risico loopt, blijf nog even in je kot’.

Frank de schoolmeester

Maar goed, het interview met Frank Vandenbroucke dus. 

Allereerst ging het over de vaccinatie van kinderen. 12 tot 15-jarigen. Een bevolkingsgroep die amper last heeft van het virus. Waarvoor tot voor enkele maanden geen sprake was van vaccinatie. Maar die nu wel plots als essentieel worden gezien binnen de vaccinatiecampagne. 

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee?
Log hier in
en krijg toegang tot alle artikels en digitale magazines.

Neem even afstand, Frank

En dat is nog het belangrijkste wat we kunnen meenemen uit dit interview, en eigenlijk uit alle communicatie van de laatste weken: Vandenbroucke en de experts lijken het perspectief kwijt.

Het wordt tijd dat iemand Vandenbroucke eens een knuffel geeft en volgend gesprek heeft met hem: 

‘het belangrijkste doel is bereikt, goed gedaan Frankie!’

Ja, maar we moeten nog…

‘Nee nee, ssshhht. Niks ‘gemaar’. Neem even afstand van het nu, en denk terug aan het oorspronkelijke doel. Wat was dat nu weer? 

IEDEREEN VACCINEREN!

‘Tsk tsk. Je weet goed genoeg dat dat niet waar is. Kom op, wees eens eerlijk Frank.’

(met hangende schouders) ‘Okééé… Het doel was eigenlijk het ontlasten van de zorg, en het beperken van het aantal doden.’

‘Inderdaad. En dat is gelukt hé. We moeten dus niet meer zo krampachtig en dogmatisch denken over die 70% vaccinatie. Want dat is niet de essentie. Waar of niet?’

(verslagen) ‘Ja’

‘Da’s een flinke minister van Volksgezondheid, zie. Hier, een lolly.’

 

Bekijk het volledige interview HIER.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More