Frank Vandenbroucke hangt cijfers boven zijn bed

“Ik ben wel minister van Volksgezondheid!”

Het is ondertussen traditie geworden dat Frank Vandenbroucke (Vooruit) na afloop van het Overlegcomité wegloopt van de persconferentie. Officieel was dat omdat hij naar de commissie Volksgezondheid moest (die geannuleerd was). In het VRT Journaal kwam hij – behoorlijk verbitterd en drie uur later – zijn kijk op het zomerplan uitleggen.

Voor Vandenbroucke is de toestand van de gezondheidszorg dé parameter om versoepelingen toe te staan. Hij wijst de domme bevolking met het opgestoken schoolmeestervingertje erop dat er “voorwaarden, voorwaarden, voorwaarden” zijn. Hij gaat de cijfers die moeten gehaald worden zelfs boven zijn bed hangen: minder dan 500 mensen in de intensieve zorgen, minder dan 150 mensen per dag die opgenomen worden.

“Die cijfers zijn niet geofficialiseerd in het Overlegcomité, maar ik ga die wel boven mijn bed hangen”, herhaalde Frank. “Maar u bent wel niet alleen”, merkte nieuwslezeres Annelies Van Herck op. Waarop de frustratie van Vandenbroucke naar boven kwam: “Ik ben wel de minister van Volksgezondheid!”

Vandenbroucke stond moederziel alleen op het Overlegcomité. Hij rijdt niet langer op de tandem met De Croo, die op één september van het nieuwe normaal het oude normaal wil maken. Vandenbroucke daarentegen ziet de vele versoepelingen die op 9 juni ingaan niet zitten. Te veel op te korte tijd, meent hij. Ook de grote festivals komen volgens hem te vroeg. Naar verluidt kreeg Vandenbroucke van niemand gelijk tijdens het overleg.

Voor Frank is de coronapas een nobrainer, maar hij wordt daar zelfs binnen zijn eigen coalitie voor teruggefloten. “We willen geen pasjesmaatschappij”, zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Als er al een bewijs van vaccinatie, of een negatieve test wordt gevraagd – op bijvoorbeeld Pukkelpop of Tomorrowland – dan is dat voor de liberalen van tijdelijke aard.

De versoepelingstrein walste over Vandenbroucke, die dan wel minister van Volksgezondheid is, een verkozen minister van het volk zal hij wellicht nooit worden.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More