Fout in Eupen leidde tot drama’s in Pepinster en Chaudfontaine

Verviers, Pepinster, Trooz en Chaudfontaine zijn zwaar getroffen door de zondvloed van 2021. Deze plaatsen liggen aan de Vesder. Zijn de dodelijke slachtoffers en de enorme schade enkel te wijten aan de natuur of werden menselijke fouten gemaakt? Een mogelijke verklaring is dat er inderdaad een grote inschattingsfout gemaakt is in Eupen.

In Eupen ligt de Vesderstuwdam. Daar werden de kleppen pas op woensdagavond opengezet om de druk op de stuwdam te verminderen. Te laat volgens sommige experts. Hierdoor werd immers de kolkende massa water via de Vesder naar Verviers, Pepinster, Trooz en Chaudfontaine verplaatst met de dramatische gevolgen als resultaat.

Volgens sommigen is dat een grote fout. Als de sluizen en/of kleppen van de stuwdam van Eupen maandagochtend al geleidelijk werden geopend, zoals Engie-ingenieurs deden bij de stuwdammen Robertville en Butgenbach, had liefst 7,3 miljoen m³ water in de Vesdervallei vermeden kunnen woren. “En daardoor zou er zeker minder schade geweest zijn”, zegt ULiège-hoogleraar Damien Ernst. Wat Ernst zegt, is ook logisch. Als je water geleidelijk laat wegstromen in plaats van in 1 keer, dan zijn de gevolgen beperkter.

De Vesder ontspringt onder de naam Weser in de Hoge Venen dicht bij de Duitse grens, die ze voor het Duitse stadje Roetgen voor enkele kilometers oversteekt. Weer terug op Belgisch grondgebied bereikt de Vesder het Meer van Eupen (1951), ontstaan door de bouw van de 63 meter hoge stuwdam, de Vesderstuwdam. Westelijker volgen de steden Limburg en Verviers, waar zich dankzij de goede kwaliteit van het water van de Vesder een bloeiende textielindustrie ontwikkelde.

De Vesder mondt in Chênée bij Luik uit in de Ourthe, die een drietal kilometer verder in de Maas uitmondt.

Enkele plaatsen aan de Vesder zijn Roetgen, Eupen (Benedenstad), Limburg (Benedenstad), Verviers, Pepinster, Trooz en Chaudfontaine.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More