Fluvius bespioneert ons vanuit de lucht

Netbeheerder zoekt voor de overheid met luchtbeelden naar fraudeurs.

Fluvius laat beeldherkenningssoftware los op openbare luchtfoto’s van Geopunt Vlaanderen om illegale zonnepanelen op te sporen. Dat woordje ‘openbaar’ moet de methode verteerbaar maken. Wij vragen ons met welk doel Geopunt die foto’s maakt en of  wij – gewone burgers – geen toestemming moeten geven als van dat doel wordt afgeweken. Voor alle duidelijkheid, frauderen kan niet. De opsporingsmethodes van Fluvius wel?

We gaan ervan uit dat de toestemming tot het maken van de openbare luchtbeelden niet impliceerde dat ze mochten gebruikt worden voor (laten we even kort door de bocht gaan) spionage doeleinden. Weet je nog wel dat de politie met de stadscamera’s pizzadozen telde om na te gaan of nergens een feestje was en daarvoor teruggefloten werd?

Groot is dan ook onze verbazing dat met enige trots wordt aangekondigd door dat de netbeheerders door Zuhal Demir (N-VA) worden aangespoord om energiefraude met – onder andere – luchtfoto’s actief op te sporen.

Fluvius ontdekte zo’n 5.000 niet-aangemelde installaties. Meer dan 3.500 installaties zijn intussen wel aangemeld, voor de overige wordt er nog een dossier opgesteld. In totaal kon er voor 2,6 miljoen euro aan achterstallig prosumententarief worden gevorderd.

Wat zou er nog allemaal te zien op ‘openbare’ luchtfoto’s?

Wil je zelf gaan kijken of je buurman zonnepanelen heeft, dan kan dat op de website van Geopunt Vlaanderen. Hier.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More