Flippo’s zijn miljoenenbusiness

Na bijna 30 jaar afwezigheid probeert chipsfabrikant Croky de flippo-rage nieuw leven in te blazen. De volgende weken duiken de schijfjes opnieuw op in de chipszakken naar aanleiding van het EK. “Natuurlijk kan dit opnieuw uitgroeien tot een rage”, zegt Nederlander Hans Zandvliet in de media die de schijfjes in de jaren 90 uitvond en hiermee miljonair werd. “Wereldwijd hebben we er toen meer dan 300 miljard van gemaakt.”

Nederland was eerst. In België kwamen de flippo’s pas tegen de zomer van 1995 op de markt. Reden daarvoor was volgens de VRT de sociale onrust die toen bij chipsfabrikant Smiths heerste, waardoor er maandenlang gestaakt werd. “Door de staking bij Smiths kon Croky een achterstand voorkomen, aangezien het zelf al met de zogenoemde Topshots (flippo’s met voetballers) op de proppen kwam. In België profiteerde dus de hele markt mee, met een omzetstijging van 15 procent. Smiths had de originele flippo’s, Croky had de “topshots” en bij Carrefour had men de “wackers”.”

Niet iedereen is fan van de flippo. De vrouwen en mannen die de wasmachine bedienen, vinden te vaak flippo’s in de broeken en ook schooldirecties zitten met de handen in het haar.

Op 31 januari 1996 worden de klachten pas echt ernstig: een 68-jarige vrouw overlijdt nadat een flippo haar luchtpijp had verstopt. De toenmalige Belgische minister van Volksgezondheid, Marcel Colla (SP.A, nu Vooruit), trekt meteen aan de alarmbel, en wil de flippo’s zelfs verbieden. Hij krijgt tonnen kritiek. Elio Di Rupo, toenmalig minister van Economische Zaken (PS), benadrukte volgens de VRT dan weer de educatieve waarde van de schijfjes, al vond ook hij dat ze goed moesten worden onderscheiden van de voedingsmiddelen.

Het ontwerp voor het Koninklijk Besluit laat na de hele heisa nog een vol jaar op zich wachten. De VRT: “Flippo’s mogen uiteindelijk wel nog in het chipszakje, al moeten ze van een extra verpakking voorzien worden. Enkel gadgets die groter zijn dan tien centimeter mogen nog zonder extra verpakking in het zakje. Vanaf 31 mei 1997 wordt die regel dus de wet, maar laat de flipporage dan al onherroepelijk voorbij zijn.”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More