Financiële kater voor Groot-Brittannië na Brexit kondigt zich aan

De hoerastemming die na Brexit leefde in het Verenigd Koninkrijk krijgt een stevige knauw, nu de eerste cijfers van de Londense financiële en aandelenmarkten komen bovendrijven. Miljarden euro’s (of ponden) trokken in de voorbije maand weg uit ‘The City’, het financiële kwartier in Londen.

Sinds het begin van de vaccinatiecampagne heerst er euforie in Londen. De reden daarvoor is volgende gedachte: ‘We doen die hele vaccinatie veel beter dan de EU, dus zie je wel dat we de juiste beslissing hebben gemaakt door eruit te stappen!’

Nu beginnen echter ook de negatieve gevolgen van de Brexit zich aan te kondigen.

‘Voor ons hoeft het niet’

Financiële diensten als aandelen- en optiehandel werden niet behandeld in de UK-EU trade deal. Dat betekent dat er over die onderwerpen momenteel geen enkele overeenkomst op papier staat tussen de twee machten. Bijvoorbeeld de VS, Canada en Australië hebben daardoor betere toegang tot de Europese financiële markten dan het Verenigd Koninkrijk.

Er zijn wel onderhandelingen aan de gang om een ‘gelijkwaardigheidsovereenkomst’ af te sluiten (zoals we die ook hebben met de VS, Canada & Australië). Maar daar heeft de Europese Unie geen haast bij. 

Mairead McGuinness, de Europese commissaris voor financiële diensten zei het als volgt: “het gaat niet over het herstellen van Britse toegang tot onze markten. We zullen die overeenkomst enkel overwegen als dat in het belang van de EU is.”
Lees: ‘dat ze hun plan trekken, zolang wij er geen voordeel uit halen hoeft het voor ons niet.

Belangrijke sector

Meer dan 10% (!) van de belastinginkomsten in het Verenigd Koninkrijk komt van de financiële sector. Het is dus logisch dat dit voor enige zenuwachtigheid zorgt in Londen.
Als je ziet dat het aantal verhandelde aandelen in Londen met 40% daalde de voorbije maand, en die in Amsterdam meer dan verviervoudigden, dan besef je dat die zenuwen gegrond zijn. Al is het maar een momentopname natuurlijk.

Het is niet zo dat Londen plots niet meer belangrijk is als financiële hub. Wat onder andere in hun voordeel pleit is dat er niet echt een eenduidig alternatief is.
Frankfurt, Amsterdam, Parijs en zelfs Brussel zullen er wel wat bij varen, maar doordat die verschillende beurzen verschillende financiële producten aantrekken zal de economische impact ervan nog wel meevallen.

Ambras in de klas?

Toch is het best mogelijk dat er “op de middellange termijn ongeveer 35.000 jobs verdwijnen”, zegt William Wright van de New Financial denktank in Londen.
“Het grote gevaar voor het VK is dat de EU op termijn misschien gaat proberen om ondernemingen impliciet, door regelgeving bijvoorbeeld, te dwingen tot een verhuis.”

Op dit moment laten bepaalde beleidsmakers in Europa al voorzichtig onderzoeken of ze de handel van financiële derivaten in euro’s niet naar het vasteland kunnen halen. 

Toen die mogelijkheid voorgelegd werd aan de gouverneur van de Bank of England, Andrew Bailey, reageerde die als door een wesp gestoken: “Dat zou erg controversieel zijn, en iets waar we zouden willen en moeten tegen optreden. Dat zouden we niet zomaar laten gebeuren.”

Analisten zeggen ondertussen dat we niet moeten overdrijven met lange termijn-speculatie. Er zijn nog te veel dingen die we niet weten. Al erkennen ze dat het zou kunnen dat een trage machtserosie van The City is ingezet.

Het is dus niet zo dat Londen ineens buitenspel staat. Maar op de financiële markten lijkt het toch alsof ze met Brexit serieus in hun eigen vel hebben gesneden. 
Maar ze hebben wel vaccins natuurlijk.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More