Filmstunts van 100 jaar geleden ogen indrukwekkender dan die van vandaag (video)

Wat hebben filmsterren uit de jaren 20 zoals Charlie Chaplin, Buster Keaton en Harold Lloyd gemeen?

In tegenstelling tot de huidige Hollywoodsterren vertrouwden ze nooit op een stunt double en voerden ze elke halsbrekende actie op scherm zelf uit. Ook waren er nog geen CGI-effecten om een aankomende trein, explosie, val van grote hoogte,… digitaal te genereren.

Alles wat je op scherm destijds zag, was zo echt als je belastingbrief.  Daar er toen nog geen geluid voorkwam in de film, moesten de beelden extra imposant overkomen om de toeschouwers te verbazen. Zo was Harold Lloyd bijvoorbeeld een zeer atletisch acteur. Hij deed zelfs vrij gevaarlijke stunts, die stuntmannen nu nog steeds niet aandurven. Een scène in de film Safety Last! uit 1923, waarin Lloyd hoog aan de wijzer van een klok hangt, behoort tot de bekendste beelden uit de geschiedenis van de cinema.

Ook Buster Keaton zijn stunts waren soms zo gevaarlijk dat de filmcrew amper durfde toekijken. Studiobazen probeerden Busters waaghalzerij aan banden te leggen, uit vrees met een dode filmster te eindigen. Keaton brak zelfs zijn nek op de set van Sherlock Jr, maar ontdekte dat pas twaalf jaar later tijdens een bezoek aan de dokter. 

Gelukkig kunnen we nog rekenen op sterren als Tom Cruise en Jackie Chan die alles waarheidsgetrouw over brengen op scherm, maar ook zij behoren tot een uitstervend ras.

Dus Hollywood, dringend mannen (en vrouwen) met ballen gevraagd.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More