Filmposters die zo stout zijn dat ze nooit getoond mochten worden (foto’s)

Een filmposter is als het ware een visuele trailer voor een film. Een uniek beeld dat de kijker zijn aandacht moet lokken en nieuwsgierigheid moet doen opwekken.

Maar wat voor het ene land beschouwt wordt als kunst, ziet het andere land dan weer als vulgair of te gewelddadig. Beneden een lijstje van een deel verboden posters die werden gebannen uit de cinemazalen voor de meest opmerkelijke redenen. Ben je toevallig in het bezit van een exemplaar? Wie weet kan het nog een aardig centje opbrengen.

Sin City: A Dame To Kill For uit 2014

De tepel in het doorschijnend jurkje van actrice Eva Green was volgens de Amerikaanse filmkeuringsdienst (MPAA) gevaarlijker dan het wapen in haar hand.

The People Vs Larry Flynt (1996)

De poster voor de film over het leven van de uitgever van het blad Hustler werd ongeveer overal toegestaan, behalve in Amerika. Allicht dat de man aan het, euh, kruis er wat mee te maken had. Ironisch genoeg handelt de film over hoe Amerika omgaat met censuur.

The Girl With The Dragon Tattoo (2011)

Al heb je bijna een vergrootglas nodig om het te zoeken, toch werd deze poster verboden wegens een te expliciete tepel in beeld. Zelfs de transparante releasedatum erover mocht niet baten, de poster kreeg een njet.

SAW II (2005)

De horrorreeks SAW is gevuld met bloederige sadistische momenten en rondslingerende lichaamsdelen. Onderstaande afgehakte vrouwenvingers waren dan ook iets te gruwelijk. De poster werd later herwerkt zonder de vingers erbij.

Ali G Indahouse (2002)

Subtiel is deze poster zeker niet en in Engeland werd hij dan ook verboden omdat deze beledigend zou zijn. Filmmaatschappij United International Pictures werd tevens verplicht hierdoor om twee jaar lang al hun filmposters tevoren te laten keuren. Aiiiight!

Couples Retreat (2009)

Deze poster werd niet verboden omdat de film zelf zo slecht en niet grappig was, maar omdat de zwarte acteurs die ook een koppel spelen in de film nergens te bespeuren zijn. De filmstudio kreeg hierdoor dan ook veel klachten over vermeend racisme. Het excuus? De filmstudio wou de poster versimpelen door het tonen van enkel de meest bekende acteurs.

Taxi to the Dark Side (2007)

De documentaire Taxi to the Dark Side gaat over de martelpraktijken van de Verenigde Staten in Afghanistan, Irak en Guantanamo Bay. De poster werd verboden vanwege de gevangene met een zak op zijn hoofd, wat zou staan voor martelen en daardoor niet geschikt voor kinderen.

The Zero Theorem (2014)

Het ‘zwarte gat’ van acteur Christopher Waltz was er net teveel aan.

Teenage Ninja Mutant Turtles (2014)

Wat er kan nu zo choquerend zijn aan vier gemuteerde schildpadden, getraind in oosterse gevechtskunst? Helemaal niets. Maar de datum 11 september samen met een exploderend gebouw in de poster wel.

 
Coco Avant Chanel (2009)

Deze poster van de Franse biografische dramafilm over het leven van modeontwerpster Coco Chanel werd in Frankrijk verboden vanwege de regel dat direct of indirect promoten van sigaretten niet toegestaan is. Nochtans: mode-icoon Coco Chanel rookte zelf zo’n 50 sigaretten per dag, dus de poster was helemaal waarheidsgetrouw.

Nymphomaniac (2013)

De acteurs op onderstaande poster kunnen met een beetje fantasie alles aan het uitbeelden zijn. Constipatie of een woede-aanval omdat je vriendin beslist een Familie-marathon te houden. Maar ‘te suggestief’ volgens de Turkse regering en aldus een permanente ban.

The Heat (2013)

Herinner jij je nog de heisa over de cover van het nieuwe album van K3? Zangeres Marthe werd op die cover overduidelijk gefotoshopt. Wel, soortgelijk voorval hier. Actrice  Melissa McCarthy haar gezicht op de poster lijkt haast onherkenbaar door een ijdele poging om het wat egaler en dunner te maken.

Les Infideles (2012)

Oelalala…te pikant. Zelfs voor Franse normen.

Dying Breed (2008)

De Australische horrorfilm Dying Breed kreeg een poster die in het thuisland niet in de bushokjes mocht hangen, maar wel getoond mocht worden in de foyer van bioscopen en in bladen. Volgens de makers van de film is de poster geïnspireerd op de crimineel en kannibaal Alexander Pearce.

Bereavement (2011)

Verbannen, omdat een mes in de hand van een kleuter uiteraard niet kan. De poster werd nadien aangepast en het mes werd gewisseld met de hand van de volwassene.

Final Destination 5 (2011)

Na het zien van de poster kwam er een stormloop van kritiek door vele bezorgde ouders, bang dat hun kind weleens getraumatiseerd zou kunnen geraken door dit beeld. Tja, papa en mama, wacht maar tot zoonlief het internet ontdekt.

The Little Mermaid (1989)

Zo op het eerste gezicht niks mee mits je beha’s gemaakt van schelpen niet aanstootgevend vindt. Maar schijn bedriegt, zeker als je beter gaat kijken moet er iets opvallen wat niet helemaal thuishoort op deze poster. Kleine hint, het detail zit in het kasteel. De ontwerper van de poster heeft openlijk toegegeven dat het de intentie was om de toren op het mannelijk geslachtsorgaan te laten lijken. Verwacht werd dat de poster niet geheel door de keuring zou komen en dat er enkele aanpassingen gemaakt zouden moeten worden. Alleen is het nooit zover gekomen, de poster is ongeschonden door de keuring gekomen. Hierdoor werd de film uitgebracht een ongewijzigde illustratie, zowel op de filmposter als op de doos van de VHS.

Shame (2011)

De poster is net zoals de titel van de film: schaamteloos en smakeloos.  Tenzij die kwak een beetje handzeep is.

 

Camp Hell (2010)

Eén van de weinige filmposters die werd tegengehouden door een acteur zelf. Omdat Jesse Eisenberg na The Social Network op weg leek een grote ster te worden, dachten de producers van deze horror B-film dit gegeven uit te buiten. Nochtans komt Eisenberg zelf maar een paar seconden voor in de film. Maar dat weerhield de makers er niet van zijn smoel levensgroot op de poster te zetten, tot groot ongenoegen van Eisenberg.

Goldeneye (1995)

De MPAA stond niet toe dat het geweer van James Bond naar het publiek gericht wordt. In een vervangende poster is Bond te zien met zijn geweer naar boven gericht. In veel landen buiten Amerika werd de poster wel toegestaan.

I Spit On Your Grave (2010)

Naaktheid combineren met bloed is gewoonweg vragen om een verbod.

Sex and the City 2 (2010)

Neen, onderstaande poster is geen afbeelding van ernstige vorm van paardenmishandeling. Maar werd gewoonweg in het preutse Israël verboden vanwege het eerste woordje in de titel.

A Clockwork Orange (1971)

In Europa was de poster van Stanley Kubricks A Clockwork Orange geen probleem, maar in Amerika vielen ze over de vertoning van een naakte vrouw in de driehoek.  In de Amerikaanse poster kreeg de dame ondergoed. In latere posters was er helemaal geen vrouw meer te zien.

The Outlaw (1943)

De poster voor deze controversiële film van Howard Hughes uit 1943 focuste net iets te hard op de boezem van Jane Russell.

The Fault In Our Stars (2014)

Een romantische relatie tussen twee kankerpatiënten beschrijven als one sick love story was een woordspeling die niet bij iedereen in goede aarde viel.

The Last Exorcism (2010)

Onderstaand beeld deed het grote publiek eerder denken aan een ernstig geval van verkrachting dan aan een duiveluitdrijving.

Wound (2010)

Geen commentaar.

C’est arrivé près de chez vous (1992)

Ook Belgen kunnen choqueren. De combinatie van de fopspeen en het bloed was te schokkend voor sommigen. De affiche werd aangepast en de fopspeen vervangen door een kunstgebit.

Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans (2009)

Nicolas Cage is een excentrieke figuur. Maar een vuurwapen richten op een bejaarde zwarte dame, dat was zelfs voor de meeste Cage-fans not done.

Five Senses of Eros (2009)

Dit was naar verluidt de allereerste keer dat er een bloot achterwerk te zien was in een Koreaanse reclamecampagne. Maar ook het laatste want de poster verdween al snel naar de eeuwige jachtvelden.

Thirst (2009)

Met onderstaande poster zou niets mis geweest zijn, ware het niet dat de acteur wordt afgebeeld als een priester. De suggestieve poster werd dan ook wegens religieuze redenen geschrapt.

Wanted (2010)

Een bekende poster die veel te zien was in onze contreien, maar helemaal niet in het Verenigd Koninkrijk. Volgens Britse filmkeuringsdienst zou de poster het wapenbezit verheerlijken. 

Hostel Part II (2007)

Soms zegt een beeld meer dan 1.000 woorden, maar deze poster overtreft alles op gebied van walgelijkheid. Filmmaatschappij Lionsgate was zelfs genoodzaakt om het kassaticket van de slager te tonen om te bewijzen dat het hier wel degelijk niet om menselijk vlees ging. 

Teeth (2007)

Een vagina met tanden. Een poster die je meteen doet denken aan de schoonmoeder is nooit goed.

The Hills Have Eyes 2 (2007)

MPAA keurt nooit een beeld van foltering goed. Het feit dat de hand uit de zak zich nog probeert vast te grijpen aan de aarde, suggereert dat de persoon nog leeft. Foltering dus. De hand werd daarna gewijzigd in een paar benen.

This Film Is Not Yet Rated (2006)

Een film over censuur waarvan de poster zelf wordt gecensureerd. Ironie kans soms ironisch zijn…

The Rules of Attraction (2002)

Deze poster is een bewijs dat er niet altijd een tepel nodig is of afgehakte vingers om een verbod te krijgen. Suggestieve beelden zijn soms meer dan genoeg… al zijn het maar met schattige knuffels.

What a Girl Wants (2003)

Neen, het is hier niet de blote navel van Amanda Bynes die voor de nodige oproering zorgde, maar wel het vredesteken dat ze uitvoert. Dit zou wel eens als een politieke boodschap geïnterpreteerd kunnen worden. Vrede is slecht, oorlog is goed? Gekke Amerikanen toch.

Spiderman (2002)

Wat kan er in hemelsnaam mis zijn met de vriendelijke webschieter? Op zich niets. Alleen de reflectie van The Twin Towers in zijn ogen in het jaar 2002 misschien wel.

The Last Castle (2001)

Over 9/11 gesproken: de Amerikaanse vlag op zijn kop tonen tijdens deze gevoelige periode, schoot in het verkeerde keelgat van vele patriotten.

The Usual Suspects (1995)

De plot-twist hield filmland destijds in zijn greep. Wie was het crimineel meesterbrein genaamd Keyser Söze? De originele poster (zie rode cirkel) gaf het geheim reeds prijs. Dit object werd dan ook wijselijk uit de poster gefotoshopt.

Dick Tracey (1990)

Deze film werd uitgebracht door Touchstone Picture, die op hun beurt weer eigendom zijn van Disney. En Mickey Mouse is niet opgezet met verwijzingen naar het mannelijk lid.

Silent Night, Deadly Night (1984)

Als een poster ervoor kan zorgen dat zelfs de film zelf uit roulatie wordt gebracht, dan moet je een wel heel sterk visueel beeld gebracht hebben. Een maniakale kerstman met een bijl kon wel eens voor de nodige nachtmerries zorgen bij stoute kindjes.

The Revenge of The Jedi (1983)

George Lucas veranderde op het laatste moment de titel van deze film in The Return of The Jedi omdat hij van mening was dat Jedi’s nu eenmaal niet op wraak belust zijn. Niettemin werden er 6.800 kopieën met de originele titel gedrukt. Deze posters leveren je momenteel een fortuin op, op de Star Wars-conventies.

Teenage Mother (1967)

Niet alleen waren tienermoeders taboe in deze tijd, het beeld van een dokter die een pasgeboren baby bij de voetjes vasthoudt zorgde voor volkswoede.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More