Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

Wat hebben slakken, schorpioenen, inktvissen, krabben, kreeften en garnalen met elkaar gemeen? Ze zijn niet van adel, maar ze hebben wel blauw bloed. Dit is te wijten aan een ander type ademhalingspigment: hemocyanine in plaats van hemoglobine.

De Vulcans uit de populaire SF-serie Star Trek hebben dan weer groen bloed met een koper bevattend zuurstoftransporteiwit. Niettemin blijkt een kruising met de mens mogelijk: Spock, de eerste officier onder kapitein James T. Kirk, is een half mens en half Vulcan. 

To boldly go where no one has gone before… en schuilt er een feestbeest in je? Trek dan eens naar Venus. Want een dag op deze planeet Venus duurt wel heel lang. Na iets minder dan twee van die lange dagen is er alweer een Venus-jaar voorbij. Dus op Venus ben je om de andere dag jarig.

In 1986 scoorde de Engelse meidengroep Bananarama in België een dikke hit met een cover van Venus. De naam Bananarama ontstond uit de titel Pyjamarama, een song van Roxy Music. De Britse meidengroep had ook een hit te pakken met het nummer Robert De Niro’s Waiting. Toen ze de acteur op zijn verzoek ontmoetten, dronken ze zich eerst een stuk in hun voeten: anders durfden ze hun idool niet onder ogen komen.

Eén van de opvallendste uitvoeringen van De Niro is als Max Cady in Cape Fear (1991). Om de rol zo authentiek mogelijk te spelen, betaalde Robert De Niro zijn tandarts 4.500 euro om zijn tanden er zo slecht mogelijk uit te laten zien. Nadat de film was voltooid, betaalde hij nog eens 17.000 euro om zijn tanden te laten herstellen.

Japanners zijn rare jongens, dat wisten we al. Toch is het verbazend dat in het middeleeuwse Japan witte tanden als lelijk werden beschouwd. De Japanse vrouwen smeerden inkt op hun tanden om deze zwart te maken. Hoe donkerder, hoe aantrekkelijker.

Het kan nog zwarter, want in de zomer van 2014 ontwikkelden wetenschappers van Surrey Nanosystems een materiaal dat bijna even zwart is als een zwart gat. Vantablack absorbeerde 99.96 procent van het licht en is voor het menselijke oog nauwelijks waarneembaar.  Het is zo zwart is dat ze niet konden meten hoe zwart het is. Als Unia daar maar niet achter komt.

Is een zebra nu wit met zwart of juist andersom? Daarvoor gingen wetenschappers even kijken naar een embryo van een zebra. Wat blijkt? Die begint zwart. De huid is ook zwart. Maar de zogeheten follikels op de plekken waar de witte strepen ontstaan, maken geen pigment aan. Een zebra is dus eigenlijk een zwart beest met een afwijking.

In de Duitse stad Schmalkalden hadden ze een wel bijzonder zebrapad, eentje met in 3D geschilderde strepen. Daardoor was het net of er balken op de weg lagen en waren haastige chauffeurs sneller geneigd te remmen. De voetgangersoversteekplaats voldeed niet aan de wegenverkeerswet en werd dus overschilderd.

Waar we maar al te graag voor willen remmen, zijn de mooie dames van het Instagram-account Sexy Cars and Girls. Het is eens iets anders dan een gevarendriehoek in je koffer.

 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More