Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

Betelgeuze is na Rigel de helderste ster in het sterrenbeeld Orion. De ster staat op 500 tot 800 lichtjaar van de aarde en is aan het eind van zijn leven en kan op ‘ieder moment’ een supernova worden. En wanneer dat gebeurt, zal die explosie zó helder zijn dat ze hier op aarde ook overdag aan de hemel is te zien. Dit zal meerdere maanden aanhouden, waarna de ster zwakker zal worden en uiteindelijk uitdooft.

Ondertussen zijn hier op onze aardkloot ook veel Hollywood-sterren aan het uitdoven. Want zij lokken geen volk meer naar de bioscoop, superhelden, CGI-effecten en live action-verfilmingen doen dat wel. Harrison Ford mag dan nog voorlopig op beide oortjes slapen als recordhouder van meest winstgevende acteur aller tijden. Zijn rollen als Han Solo en Indiana Jones zijn alleen al goed voor acht zeer succesvolle blockbusters.

Een andere Ford die enorm tot de verbeelding spreekt, is de Ford Mustang. Dat het logo naar links wijst is geen toeval.  De galopperende Mustang wijst naar het ongebreidelde, wilde Westen volgens enkelen. Anderen zeggen dan weer dat paarden op een renbaan naar rechts lopen, en een wild paard dus tegen de richting in gaat. 

Het Wilde Westen was geen leuke tijd voor de bizons. Vanaf 1830 begonnen blanke jagers aan een niet-gecontroleerde jacht op de dieren, wat bijna tot de gehele uitsterving van de soort in Noord-Amerika leidde. Zo ging het aantal bizons van 30 miljoen naar minder dan duizend aan het eind van de negentiende eeuw.

Hadden ze destijds maar de krachten van de eindbaas Mr. Bison uit de reeks gevechtsspellen van Street Fighter. Tijdens de opnames van de verfilming van de game in 1994, gaf Jean-Claude Van Damme later toe dat hij toen met een zwaar cocaïneprobleem zat. Hij snoof ongeveer voor 10.000 dollar wekelijks door zijn snuit. Regisseur Steven E. de Souza bevestigde dat de verslaving van Van Damme de productie van de film constant in moeilijkheden bracht.

Cocaïne is een populaire harddrug, maar wist je dat het ook bekendstaat onder volgende benamingen in de criminele wereld: coke, crack, snow, smack, C, sos, yayo, wit, basuco, cocapasta, sosa, white lady of bori?

Dat is whack die smack! Vooral in de clip Smack My Bitch Up van The Prodigy uit 1997. De band kreeg destijds kritiek op de tekst, maar verdedigde het nummer door te zeggen dat de teksten verkeerd geïnterpreteerd werden en dat ze eigenlijk gaan over ‘iets intens doen’. Als je de bewuste videoclip grondig analyseert kan je ze geen ongelijk geven.

Prodigy betekent trouwens wonderkind. Zoals de Roemeense lenige gymnaste Nadia Comaneci. Ze was amper veertien toen ze op de Olympische Spelen van Montreal in 1976 als allereerste een perfecte tien als score kreeg.  Een record dat nooit of te nimmer nog zal geëvenaard worden daar je tegenwoordig zestien moet zijn om als gymnast deel te nemen aan de Olympische Spelen.

Krijg je niet genoeg van lenige atletes? Wel, neem dan eens een kijkje op het Insta-account Sexy Athletes. Dames die weten hoe om te gaan met een polsstok

Maar best uit de buurt blijven van stokstaartjes, want ze zijn sluwer dan ze eruitzien. Op het menu van de stokstaartjes staan namelijk giftige schorpioenen en slangen. Door goed samen te werken kunnen ze de prooi snel overmeesteren en ontdoen van hun giftige delen. Stokstaartjes zijn niet immuun voor het gif, maar kunnen er beter tegen dan bijvoorbeeld mensen, voor wie één beet al dodelijk kan zijn.

 
 
 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More