Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

Meyrem Almaci zal het niet graag horen, maar het feit dat vleermuizen steeds linksaf slaan als ze een grot uitvliegen is een broodje-aapverhaal. Wetenschappers hebben bewezen dat ze alle richtingen uitvliegen, maar de voorkeur geven richting zoete wateren waar ze veel insecten kunnen vinden om op te peuzelen.

Insecten eten doet Batman niet, stoute poesjes daarentegen… Zijn alter ego is uiteraard de steenrijke Bruce Wayne. Onder de holdings van Wayne Entertainment bevindt zich ook de krant The Daily Planet , waar journalist Clark Kent werkt, hetgeen betekent dat Batman technisch gezien de baas van Superman is.

Een stuk minder knap dan Bruce, maar met ook een goed gevulde bankrekening is Wayne Rooney. Op achttienjarige leeftijd maakte Rooney zijn officiële debuut voor Manchester United in de Champions League-wedstrijd tegen Fenerbahce (2004: 6-2 winst). Het zou een avond worden om nooit te vergeten, want hij wist direct al een hattrick te produceren. Met dit resultaat is Rooney nog altijd de jongste speler in de Champions League, die drie keer achter elkaar wist te scoren.

Behalve scoren op het veld, weten rijke voetballers ongeacht hun looks, ook meestal bloedmooie meiden te tackelen naast de zijlijn. Neem maar eens kijkje op Football Wags. Wives And Girlfriends: wie kan ze nog uit elkaar houden?

View this post on Instagram

Sandra 💖 #sandragaral #wags #realmadridwags

A post shared by Football Wags (@football_wagss) on

Of ze even wanhopig zijn als de dames uit de serie Desperate Housewives weten we niet. Het personage Mary Alice Young zou normaal gezien Mary Alice Scott geheten hebben in de reeks. Maar dat kwam door een bizarre Amerikaanse wetgeving. Als meer dan drie mensen in het land de naam hebben die je wil gebruiken voor een serie of film, is er geen probleem, maar als het er minder zijn, mag je die naam niet gebruiken. En blijkbaar was er maar één Mary Alice Scott in het land.

Aan Schotten dan weer geen gebrek in Schotland. Al is er maar één Nessie, als we de legendes mogen geloven. Het minder bekende broertje van monster Nessie is Morag, het monster dat in Loch Morar zou leven. Loch Morar is het diepste meer van Schotland, met een maximale diepte van ruim 300 meter.

Mmmorag van Morar klinkt niet, van Mora dan weer wel. In 1986 verschijnt Cora van Mora voor het eerst op tv. In korte tijd groeit ze uit tot het gezicht van Mora. Ze blijft dat tot 2001 en is daarmee één van de langstlopende reclamepersoonlijkheden ooit in de Lage Landen. In 2006 keerde ze terug tot groot genoegen van haar fans. Een vrouw die weet hoe ze moet knallen met ballen.

Dat dachten ze blijkbaar in de middeleeuwen ook, want de bevolking toen was van mening dat de rechterbal mannelijke zaadcellen produceerde en de linkerbal zou vrouwelijke mensjes bezorgen. En daarom gaat het gerucht dat ze de linker zaadbal afhakten. De Rode of Roze Ridder? Het kon soms maar een kloot schelen.

Nochtans waren de ridders vroeger nog niet zo dom. Soms gebruikte een aanvallend leger levensechte poppen, gevuld met stro, om het verdedigende kasteel te misleiden. Op deze manier leek het aanstormend leger van ver veel groter dan het in werkelijkheid was.

Net zoals het IQ van veel van onze politieke vertegenwoordigers. De vorige eeuw zijn we wereldwijd per tien jaar drie IQ-punten slimmer geworden. Deze toename heet het Flynneffect, naar de ontdekker ervan, James Flynn. Na 1990 lijkt het Flynn-effect uitgewerkt te zijn. Sterker nog, de laatste jaren zijn we weer iets dommer geworden, zo blijkt uit onderzoek bij onder meer.

 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More